Belföld

Kormányszóvivő: nem érettségi botrány, hanem tétellopás

A kormány álláspontja szerint az elmúlt napok kapcsán nem érettségi botrányról beszélhetünk, hanem tétellopás, vagyis bűncselekmény történt, amelyben még folyik a nyomozás - mondta Batiz András.

A kormány szerint – néhány alkotmányjogászi véleménnyel szemben – Magyar Bálint oktatási miniszter nem tehetett másként, mint hogy nem rendeletben, hanem határozatban semmisítette meg a matematika érettségi vizsgákat, és rendelte el megismétlésüket, mert a közoktatási törvény erre ad lehetőséget – közölte a kormányszóvivő.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kuncze Gábor szabaddemokrata pártelnök szerdai megbeszélésén nem vetődött fel Magyar Bálint felelőssége, hanem úgy értékelték, hogy erősíteni kell a szaktárca vezetőjét az érettségi vizsgák végigviteléhez.

A kormány úgy értékeli, hogy a tételek kiszivárogtatója vagy az érettségi tekintélyét, illetve 116 ezer diák munkáját akarta tönkretenni, vagy azokat értékesítve pénzhez jutni. Batiz András még nem tudta megmondani, hogy mennyibe kerül a tételek újranyomása.

Kitért arra, hogy azoknak a diákoknak, akiknek a felvételihez nem szükséges az érettségi vizsga, tehát nem kötelező újra vizsgázniuk, május 19-ig dönthetnek, hogy újra vizsgáznak, vagy az év végi érdemjegyüket számítják be.

Arra a kérdésre, hogy a tanárok kapnak-e külön díjazást a május 28-i új vizsgán való részvételért, Batiz András azt válaszolta, hogy sok olyan eset fordul elő, amikor az oktatási napot meg kell ismételni.

A szóvivő bemutatta a tételek új, biztonságosabbnak szánt csomagolását, illetve az emelt szintű érettségik tételcsomagján található fekete biztonsági csíkot. Elmondása szerint az eddigi kiszállítási rendszer az iskolákba a nagyon régi bizalmi elv alapján működött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik