Belföld

Tüntetés a karddal leszúrt fiú miatt

Nyolc szervezet tüntet vasárnap a fővárosban, a Moszkva téren a 21-es buszon karddal leszúrt fiú miatt, a szélsőséges nézetek ellen tiltakozva. A fiú családja magánnyomozót fogadott az ügy felderítésére.

Az életveszélyesen sérült kamasznak stabilizálódott az állapota, és várhatóan hamarosan leveszik a lélegeztető gépről.

A Nagy Imre Társaság budapesti szervezete tüntetést szervez vasárnap délre a Moszkva térre, a 21-es busz végállomásához a karddal leszúrt fiú miatt.

Donáth Ferenc elnök a Roma Sajtóközpontnak elmondta: hat szervezettel közösen – köztük lesz például az Országos Cigány Önkormányzat és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – apartheid ellenes jelszavakkal vonulnak majd fel, ezzel is tiltakozva a szélsőséges nézetek ellen.

Ugyancsak vasárnap délután négy órakor a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) is demonstrál a Moszkva téren. Horváth Aladár elnöke azt közölte: befolyással bíró közéleti személyiségek, a főváros, és a kormány képviselőnek megjelenésére számítanak.

A fiú családja egyébként magánnyomozót fogadott, akinek félmillió forintos munkadíját a Magyarországi Nemzeti – Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Száva Vince fizeti, aki nemrég mondott le az MSZP roma tagozatának elnöki posztjáról. A roma politikus a tavaly nyáron rendőri intézkedés közben meghalt kecskeméti roma fiú, Jakab Richárd halála kapcsán tett szert országos hírnévre. Száva úgy nyilatkozott: „a rendőrségi nyomozást segítendő” kérték fel a magánnyomozót, és nem azért, mert elégedetlenek a rendőrség munkájával.

A sérült fiú édesapja, Patai József szerdán a Roma Sajtóközpontnak azt is elmondta: vérömleny keletkezett a gyermeke mellkasában, de az orvosoknak sikerült a vérzést elállítaniuk és a kamasz állapota stabilizálódott. Hozzátette: a tüdő roncsolását elkerülendő várhatóan még szerdán leveszik a gyereket lélegeztető gépről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik