Belföld

Rendben írják a történelem érettségit

Szerdán tízkor az ország valamennyi középiskolájában zavartalanul megkezdődött a történelem érettségi. Magyar Bálint szerint nő az esélye a matematika érettségi megismétlésének.

Az oktatási tárca szerdai közleménye szerint eddig az időpontig egyetlen olyan bejelentés sem érkezett, hogy az új történelem vizsgakérdések idő előtt napvilágot láttak volna.


Csütörtökig eldől, meg kell-e ismételni a matematika érettségit – közölte az oktatási miniszter a

Három évet kaphatnak a titoksértők

Három évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető a szolgálati titok súlyos hátrányt okozó megsértése – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője Horváczy Emese. A vétség legfeljebb egy évig, míg a bűntett akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Utóbbi minősítés akkor valósul meg, ha a cselekmény elkövetése súlyos hátrányt okoz.

közszolgálati televízióban szerdán reggel. Magyar Bálint elmondta, hogy meg fogják vizsgálni,  szükség van-e az érettségi megismétlésére. Ezt a döntést szerdán vagy csütörtökön meghozzák. Fokozatosan növekszik ugyanis az iskoláktól érkező azon információknak a száma, melyek arra utalnak, hogy a diákok ismerték a tételeket.

A miniszter elmondta, azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy országos szinten kell-e megismételni a matematika érettségit, vagy csak azokon a helyeken, ahol “bizonyíthatóan” ismerték a a feladatokat.

Bizalomvesztés

Magyar Bálint az iskolákban és nem a rendszerben csalódott. Mivel a kiszivárogtatott példányok a kinyomtatott vizsgasorok beszkennelt változatai voltak, a miniszter biztos benne, hogy nem a minisztériumi dolgozók hozták nyilvánosságra a sorokat. Magyar Bálint a minisztérium és az iskolák közötti kapcsolat megromlásáról beszélt, s szerinte az oktatás résztvevői közül csak az utóbbiaktól kerülhetett ki a tételek egy része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik