Belföld

Megkapták az iskolák a történelem teszteket

Szerda reggel az ország öszes iskolájába eljutottak az új történelem érettségi tételek. Az oktatási miniszter tegnap adott utasítást az új vizsgalapok nyomtatására.

Szlovákiában ma döntenek a miniszterről

A parlament ma dönt  Martin Fronc menesztéséről, miután az ellenzéki SZMER bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene. Északi szomszédunknál egyes iskolákba a megoldásokkal együtt küldték ki a tételsorokat, így több mint háromezer diáknak újra kellett írnia a vizsgát.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője, Forgács Imre elmondta, hogy magas fokú, különleges biztonsági intézkedések mellett szállították a nyomdából a kijelölt helyekre az újranyomtatott érettségi tételeket. Bár komoly szállítási kapacitást halmozott fel a hivatal arra az esetre, ha valamelyik iskolából nem jönnének időben az érettségi tételekért, de erre nem került sor – közölte Forgács Imre. Az országos közigazgatási hivatalok a miniszterelnök és a Belügyminisztérium kérésére csatlakoztak az Oktatási Minisztérium munkatársaihoz.


A fővárosi Közigazgatási Hivatal 70 fős stábja a 261 fővárosi középiskolának szánt összesen 280 dobozt átadta az igazgatóknak. A vidéki elosztóhelyeken is átvették már a vizsgalapokat. A rendőrség központi gépkocsizó járőrszolgálati osztálya megerősített felügyelettel vett részt a feladatok elosztásában. 

A Belügyminisztérium futárszolgálata 17 gépjárművel és 40 munkatárssal segítette a feladatok biztonságos eljuttatását, a közigazgatási hivatalok megyénként négy személlyel, azaz országosan mintegy száz emberrel vettek részt a munkában. A tételek nyomtatása délután 17.00 órától hajnalig tartott.

Ki talicskán, ki óriászacskókban szállította a tételeket. Mások dobozok mögé rejtőzve haladtak el az eseményre érkezett nagy számú fotós és újságíró mellett. Szerdán reggel az iskolaigazgatókat a Vasas telep több helyszínén is igazoltatták, mindenkitől elkérték azt az igazolólapot, amivel bizonyították, hogy ők az intézmény vezetői.

“Ilyen érettségi még nem volt. Kedden délután riadóláncként értesítettük a diákjainkat a változásokról. Egy biztos, ha a tettes meglesz, én kiállítanám a szülők és a diákok elé” – mondta újságíróknak Fehér András, a Hunyadi Mátyás Gimnázium igazgatója, aki szerint a tettesnek nagyon kellemetlen következményekkel járna egy ilyen találkozás.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik