Belföld

Újraírják a matekérettségit

Érvénytelen a május 10-én írt matematika középszintű írásbeli érettségi vizsga - jelentette be Magyar Bálint oktatási miniszter. A FigyelőNet által megkérdezett pedagógusok megalázó helyzetekről számoltak be és a miniszter felelősségét emlegették.

Az emelt szintű írásbeli érettségi eredménye érvényes – közölte a miniszter.

A kedden megírt középszintű érettségi vizsgát Magyar Bálint a szakmai szervezetekkel való egyeztetés után érvénytelennek nyílvánította. Akik felvételiznek matematikából, azoknak május 28-án szombaton délelőtt 10 órakor, az eredeti helyszínen újra meg kell írniuk a középszintű írásbeli érettségit. A többi diák kérheti, hogy a középiskola utolsó évfolyamának év végi osztályzatát ismerjék el középszintű érettségi eredményének; aki azzal nem elégedett, ismét vizsgázhat.

Az oktatási tárca közlése szerint körülbelül 30 ezer diáknak kell majd újra írnia a matematikaérettségit.

Magyar Bálint oktatási miniszter azt mondta, hogy három szempontot mérlegelt a döntés meghozatalakor: védeni akarta az érettségi hitelét, biztosítani kívánta az esélyegyenlőséget, és humánus is akart lenni.

Az oktatási tárcának a középiskolák tizede jelezte, hogy diákjaik valószínűleg előre ismerték a matematikakérdéseket. Az 1088 érettségiztető intézmény közül közel száz adott ilyen értelmű jelzést. A minisztérium most már bizonyítottnak látja, hogy az érettségi előtti éjszaka több honlapról is le lehetett tölteni a feladatsorokat.

A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Magyar Bálint nem tudott érdemi infromációt mondani arról, hogy mennyibe került a történelem érettségi sorok újbóli kidolgozása, valamint kiszállítása.

Felháborodás az iskolákban

A FigyelőNet által megkérdezett tanárok arról számoltak be, hogy a tantestületeiket felháborították az események. „Fel vagyunk háborodva azon, hogy a miniszter a tanárok nyakába akarja varrni a rendszer hibáit – mondta Darabos Katalin, a Ganz Ábrahám Két Tannyelvű Gyakorló Középiskola és Szakiskola tanára – Ne kenje Magyar Bálint a felelősséget másra, vállalja a következményeket, így legalább még emelt fővel távozhat.”

Egy fővárosi gimnázium igazgatója az új történelemérettségi feladatsorok átvételének megalázó helyzetéről számolt be a FigyelőNetnek. Legalább ötször igazoltatták, mire elhitték, hogy valóban ő veszi át a sorokat. A bizalom valóban elveszett, mivel a megalázó eljárás után, a terem elhagyásakor már nem követték figyelemmel, mit csinál: ha a sorok újra napvilágra kerülnek, azért ismét az iskolákat teszi majd felelőssé a miniszter – nyilatkozta az igazgató lapunknak.

A matematikaérettségiről való döntések kapcsán fejetlenséget tapasztalnak a tanárok, hiszen gőzerővel kezdték el javítani a dolgozatokat, hogy a gyanúsnak talált érettségikről azonnal jelentést tudjanak küldeni a szaktárcának. Ennek ellenére most az egész vizsgát meg kell ismételni, ráadásul szombaton. A tanárok véleménye szerint a korrektség kedvéért a magyar érettségi megismétlésén is el kellene gondolkodni a minisztériumban, mivel az eddig kijavított dolgozatok között több gyanúsat is találtak.

Kínban a diákok

A fővárosi gimnáziumban a gyerekek „kínjukban nevetnek a helyzeten”, hiszen az egész botrány az ő fejük felett dagad, mégis rajtuk csattan az ostor. Ha ismertté is váltak a sorok a vizsgák kezdete előtt pár nappal, a tanulók előtte hónapokig készültek az érettségire. Nem tudhatták előre, hogy a sorokhoz majd hozzá lehet jutni. „Akik tisztességesen érettségiztek, azok nyilvánvalóan megsínylik majd a matekvizsga megismétlését” – mondta Darabos Katalin.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik