Belföld

Páncéltörő rakétákat keres az MDF

Az MDF szerint egy közeli országnak eladták a határőrség által használt páncéltörő rakétakomplexumokat, amelyek még az 1990-es években érkeztek az országba.

Karsai Péter, az MDF országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mintegy száz darab METIS-M típusú páncéltörő rakétakomplexumot kapott Magyarország, ebből körülbelül húsz eszközt használ a honvédség szolnoki alakulata, a többi a határőrség határvadász egységeihez került.

Információik szerint ezeket az eszközöket eladták egy közeli országnak, amely akár Szlovákia is lehet – mondta. Szerinte egy-két hónappal ezelőtt adták el ezeket az ÁPV Rt. kezelésébe került eszközöket.

Az ellenzéki politikus közölte: erősíti gyanújukat az is, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt hónapokban azt tervezte, hogy ezeket az eszközöket rendszerbe állítja, megkezdték a felkészülést az átvételre, “azonban ez a folyamat egyszer csak megszakadt”. Karsai hétfőn kérdéssel fordult a honvédelmi miniszterhez a Parlamentben, amelyre a honvédelmi tárca politikai államtitkára azt felelte, hogy a honvédség nem tervezi ezeknek az eszközöknek az eladását.

A képviselő  arra azonban nem kapott választ, hogy a határőrség által használt fegyverekkel mi történt. Karsai Péter azt mondta, hogy ezért írásbeli kérdéssel fordult a honvédelmi miniszterhez, és ha arra sem reagálnak megnyugtatóan, kezdeményezni fogja az Országgyűlés honvédelmi bizottsága ellenőrzési albizottságának vizsgálatát.

Az MDF által keresett berendezés olyan rakétát lő ki, amely 1500 méteres távolságban 90 centiméter vastag páncélt képes átütni, és nagymértékben javítja az ország védelmi erejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik