Belföld

Új tételsorok – a miniszter marad

Az érettségizők a még hátralévő vizsgatárgyakból új feladatsorokat kapnak, a szerdai történelem érettségit kétórával későbbre halasztják. Magyar szerint nem a rendszer bukott meg, az iskolák hagyták cserben.


Kuncze a háttérben egyeztetett?

Felröppent a hír, hogy Kuncze Gábor a koalícióval és a miniszterelnökkel, Magyar Bálintot kikerülve egyeztetett, ami a miniszter lemondatását jelentette volna. A kormányszóvivői sajtótájékoztatón ezt a hírt cáfolták.

Újranyomtatják az érettségi sorokat – jelentette be kedden délután egy sajtótájékoztatón Magyar Bálint oktatási miniszter. A szerdai történelem írásbeli érettségi kezdetét elhalasztják: reggel 8 óra helyett 10 órakor kezdődik- tette hozzá a miniszter. Ez a magyar nyelven írandó történelem érettségire vonatkozik. Azok, akik idegen nyelven írnak érettségit történelemből, azoknak a vizsga május 21-én lesz.


Bizalomvesztés


Magyar Bálint az iskolákban és nem a rendszerben csalódott. Mivel a kiszivárogtatott példányok a kinyomtatott vizsgasorok beszkennelt változatai voltak, a miniszter biztos benne, hogy nem a minisztériumi dolgozók hozták nyilvánosságra a sorokat. Magyar Bálint a minisztérium és az iskolák közötti kapcsolat megromlásáról beszélt, s szerinte az oktatás résztvevői közül csak az utóbbiaktól kerülhetett ki a tételek egy része.


A helyzet megoldására a tárca rohamtempóban dolgozza ki az új tételsorokat a holnapi írásbeli érettségire. A bizalom megrendülése miatt az új sorokat a Belügyminisztérium (BM)segítségével fogják eljuttatni az iskolákba. A terjesztési feladatokat teljes egészében a BM fogja koordinálni, az iskolákba pedig a helyi közigazgatási hivatalok dolgozói viszik el az új érettségi sorokat.


Mivel a régi sorok már csak a kinyomtatás után kerültek nyilvánosságra, Magyar Bálint szerint a hiba nem az ő felelősségi körén belül keletkezett, ezért nem mond le. Magyar Bálint azt is hangsúlyozta, hogy nem maga a kétszintű érettségi vizsga rendszere bukott meg, hanem az oktatás szereplői közötti bizalom veszett el.


A miniszter a gyerekek érdekeinek védelmét tartja saját felelősségének, és ezért döntött úgy, hogy nem halasztja el a történelem írásbelit.


Semmit nem íratnak újra


Szintén a gyerekek érdekében nem íratják újra a matematika érettségit, bár a minisztériumnak közel 20 iskolából jelezték a tanárok, hogy a gyerekek hozzájuthattak a matek sorokhoz.
Mivel ez az összesen ezer iskolából elenyésző arány, a minsztérium nem akarja kitenni a diákokat az újraírás kínjának.


Magyar Bálint szerint a vizsgákat javító tanár úgyis hamar rájön, ha valamelyik diákja már előre ismerte a feladatokat. Ha ez kiderül és be is tudják bizonyítani, akkor csak az adott iskolában íratják újra a matematika érettségit.


A magyar tételek egy része kiszivárgott


Hétfő este derült ki a nagy nyilvánosság számára, hogy az sg.hu internetes oldalon az irodalomtételek egy része nyilvánosságra került. Később a Magyar Televízió is közölte, hogy riporterei megszerezték a tételeket, sőt a távirati iroda úgy értesült, hogy 30-50 ezer forintért árusították is a magyar, a matematika és a történelem feladatokat. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.
Az Oktatási Minisztérium a történtek ellenére úgy döntött, hogy a hétfői magyar érettségiket nem kell megismételni. Kedden a matematika érettségi megkezdése után kiderült: a kiszivárgott tételek jó része nem azonos az alapszintű és az emelt szintű feladatsorokban szereplőkkel.


Könnyebbnek találták az új rendszert


Nem volt nehezebb az alapszintű irodalom érettségi a korábban megszokottnál – nyilatkozták a FigyelőNet által megkérdezett tanárok és diákok. Úgy vélték, hogy a mostani feladatsor inkább a tanulók készségeit és gyakorlati tudását mérte, míg emelt szinten a lexikális ismereteket is számon kérték. Lapunk körkérdéséből kiderült: a tanulók leginkább a szerdai történelem érettségitől tartanak, mert ebből a tárgyból eddig csak szóban vizsgáztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik