Belföld

A takarékszövetkezetek meghitelezik a földalapú támogatásokat

A takarékszövetkezetek az együttesen mintegy 180 milliárd forintos támogatási keret mintegy egyharmadát szeretnék előfinanszírozni - mondta Kiss Endre, az OTSZ elnöke.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségbe (OTSZ) tömörült szövetkezetek is vállalják az uniós, illetve nemzeti föld alapú támogatások előfinanszírozását.


Az elmúlt évben a szövetséghez tartozó 151 takarékszövetkezet közel 14 milliárd forintot utalt át a terület alapú támogatások előfinanszírozása keretében. Ezzel mintegy 70 ezer gazda részére folyósított az uniós, illetve hazai támogatásokat előfinanszírozó hiteleket, azaz az integráció juttatta el a támogatások közel 30 százalékát a jogosult gazdák részére.


Szabó Levente, a Takarékbank üzletág-igazgatója kifejtette: a Takarékbank és a takarékszövetkezetek együttesen vesznek részt az előfinanszírozásban, amelynek során az ügyfelek minősítésétől, a föld alapú támogatás forrásától, azaz hogy az nemzeti vagy uniós forrás, illetve az igényelt támogatás összegétől függően az előfinanszírozás keretében biztosított hitel a támogatás összegének 75-95 százalékát érheti el.


A takarékszövetkezetek hitelbírálati díjat nem számítanak fel, egyszeri kezelési költségként pedig nyolcezer forintot kérnek a támogatást igénylő gazdáktól.


Szabó Levente aláhúzta: alapvetően forint alapú előfinanszírozást vállalnak a Takarékbank és a takarékszövetkezetek, de 40 ezer euró felett devizában is kiutalják a kért kölcsönt. A forintkölcsönnél a három hónapos Bubor fölött 2-3 százalék között mozog a kamat, az igénylő hitelképességétől függően.
Tavaly a takarékszövetkezeti integráció a Takarékbankkal közösen összesen 62 milliárd forint hitelt adott az agrárgazdaság szereplőinek, míg az együttes hitelállományuk 92 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik