Belföld

Megszavazták a hiányzó iraki minisztereket

Megválasztották az iraki kormányt, a védelmi miniszter a szunnita Szaadún ad-Dulaimi lett, az olajügyi miniszter pedig a síta Ibrahím Bahr el-Ulúm.

A bagdadi törvényhozásban jelen lévő 155 képviselőből 112 igennel szavazott a kormányfő jelöltjeire – jelentette be sajtókonferenciáján Dzsaafari kormányfő. Nem kevesebb mint 120-an maradtak távol a voksolástól. A több hónapos egyeztetési huzavona eredményeképpen a szunnita közösséghez tartozó Szaadún ad-Dulaimi lett a védelmi miniszter, az olajügyeket pedig a síita Ibrahím Bahr el-Ulúm irányítja. Szunnita lett az emberi jogi miniszter Abdul-Rahman as-Sibli személyében, s ugyancsak az ország lakosságának kisebbségét alkotó közösségből való Oszama an-Nadzsafi iparügyi és Abed Mutlak al-Dzsiburi, a négy miniszterelnök-helyettes egyike. Az elektromos ügyek minisztériumát viszont a síita Mihszin Slas kapta.

Az olajügyek felelőse Ibrahím Bahr el-Ulúm, aki az USA-ban szerzett olajipari mérnöki képesítést, és az amerikai invázió előtt is olajipari miniszter volt, az ország olajipara helyreállításának nehéz feladatával szembesül. Tavaly ugyan a szabotázsok ellenére stabilizálódott a világ egyik legnagyobb olajexportőrének termelése – jelenleg Irak a globális szükségletek 2,5 százalékát elégíti ki- , azonban az elmúlt hónapokban a termelés visszaesése tapasztalható, derül ki az előzetes adatokból. Az állandósuló erőszakos cselekmények miatt késést szenved az olajlétesítmények már régóta tervezett felújítása, a mérnökök tartva az esetleges támadásoktól nem mindig tudnak eljutni a kutakhoz – közölték iraki illetékesek. A külföldi alvállalkozók, akiket az olajipari minisztérium alapjaiból és az erre szolgáló amerikai segélyekből finanszíroznak, szintén képtelenek vállalt munkájuk befejezésére. Késve érkeznek az olajkutakhoz, más létesítményekhez az alkatrészek, mivel nehéz az áruszállítás az országban.

Mindezek következtében ez év első negyedében az OPEC becslése szerint átlagban napi 1,8 millió hordót ért el az iraki kitermelés, szemben a múlt év utolsó negyedévében elért napi 2 millió hordóval. Ez utóbbi szint is jóval alatta maradt az amerikai invázió előtt elért napi 2,5 millió hordós teljesítménynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik