Belföld

Csányi rástartolt a Sole Hungáriára

Az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója tárgyalásokat folytat a szegedi központú Sole Hungária Rt. megvásárlásáról - értesült a Világgazdaság.

Piaci források szerint az olasz multicég szeretne kivonulni Magyarországról, a bankvezér a tejipari cég megvásárlásával, pedig be tudná érni a jelenlegi piacvezető Frieslandot.

A Sole Hungária a cégnyilvántartási adatok szerint a luxemburgi Interlab SA 92,89 százalékos tulajdonában van, de a társaság végső soron olasz irányítás alatt áll. A Sole visszavonulásának első jele az volt, amikor a Sole Hungária Rt. tavaly eladta szlovákiai leányvállalatát, a Sole Slovakia a. s. elnevezésű céget.

Tejipari szakértők szerint a magyar kivonulás egyik oka az lehet, hogy a Sole egyik legfontosabb exportcikkének számító feta sajt támogatása a közelmúltban megszűnt. Emellett a tavalyi uniós csatlakozás óta a magyar tejpiacon kiéleződött a verseny, miután más tagországok is könnyebben megjelenhetnek.

Csányi Sándor korábban már megszerezte a felszámolásból kimenekült, pécsi székhelyű Új-MiZót, amelynek árbevétele információink szerint 18 milliárd forint körül alakul. Így a Sole megvételével az OTP-vezér a Frieslandhoz hasonló nagyságú tejpiaci részesedéshez juthatna.

Csányi Sándor mindeközben az élelmiszeripar másik területén a húspiacon piacvezető pozícióba kerülhet miután a Délhús mellett megszerezte az irányítást a Pick-nél is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik