Belföld

Bizonytalalanság a kormány tanácsadói körül

Legalább száz kormány- és miniszterelnöki megbízott, valamint tanácsadó segíti jelenleg a köztársaság kormányát és annak vezetőjét. Pontos számukat nehéz megállapítani – állítja a Magyar Nemzet.

A hivatalos adatok szerint a hat miniszterelnöki tanácsadó testületnek összesen 54 tagja van. A testületeket Gyurcsány hozta létre, miután miniszterelnök lett. Munkájukról keveset lehet tudni, és ellentmondó információkat kapni róluk.

Korábban Batiz András kormányszóvivő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a tanácsadó testületek a miniszterelnök kezdeményezésére ülnek össze, és azokat a témákat tárgyalják, amelyeket Gyurcsány megjelöl számukra. László Boglár kormányszóvivő szerint azonban a testületek saját maguk döntik el, mikor üléseznek és milyen témát tűznek a napirendjükre.

Batiz András kormányszóvivő elmondta Gyurcsány Ferenc személyes megbízottjaink száma tíz főből áll. Őket konkrét feladatra kérték fel, és ettől függ, hogy milyen rendszerességgel tesznek jelentést a kormányfőnek, általában havonta. A tanácsadó testületek tagjai és a személyes megbízottak nem kapnak fizetést. Vannak olyan tisztségviselők is szép számmal, akik pénzt is kapnak. Ilyenek például a politikai államtitkárrá kinevezettek. A Magyar Nemzet szerint ők szolgálati autót és 850 ezer-egymillió forintos havi fizetést kapnak. A hét kormánymegbízott közül például Vadász János és Kökény Mihály teljes javadalmazást kap, havi 450 ezer forintot. A miniszteri biztosok, tanácsadók és főtanácsadók számát pedig a lap szerint becsülni sem lehet, a 2004 áprilisában nyilvánosságra hozott adatok szerint a tanácsadók és főtanácsadók száma akkor 85-re rúgott, és átlagosan havi 400 ezer forintot kerestek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik