Belföld

Az SZDSZ a Kendermag mellett, az MDF ellene

A Kendermag vasárnapi rendezvényén az SZDSZ - Új Generáció szórólapon ismertette liberális párt dekriminalizációt célzó javaslatát, míg az MDF felelőtlenségnek nevezte a legalizálást célzó intézkedéseket.

Az SZDSZ – Új Generáció elfogadhatatlannak tartja, hogy jelenleg akár egyetlen füves cigaretta birtoklásának is büntetőjogi következményei lehetnek, ezért a Kendermag Egyesület vasárnapi margitszigeti rendezvényén szórólapon ismerteti meg a jelenlévőkkel a liberális párt dekriminalizációt célzó törvényjavaslatát.

Csőzik László, az ifjúsági szervezet elnöke elmondta, hogy a fiatal liberálisok a társadalmat megvédeni, és nem megbüntetni akarják. „Ideje belátnunk, hogy nem a büntető törvénykönyv fegyverarzenáljával kell a szenvedélybetegekre és az alkalmi drogozókra lecsapni, a fogyasztókat büntetéssel fenyegetni, hanem a korábbiaknál jóval hatékonyabb és átfogóbb megelőző, felvilágosító és kezelő programokkal kell segíteni a magyar fiatalokon”.

Szerinte nem szabad fenntartani az olyan büntetőjogi szabályozást, amely több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Új törvény kell – nem a liberalizáció, hanem a dekriminalizáció a céljuk – hangsúlyozta.

Felhívásukban, amely “A tiltó drogpolitika ideje lejárt” címet viseli arra kérik mindazokat, akik részt vesznek a megmozduláson, hogy írják meg álláspontjukat képviselőiknek, és hívják fel figyelmüket az SZDSZ törvényjavaslatára. A képviselők elérhetőségei a www.szdsz.hu oldalon is megtalálhatók – tette hozzá.

Az ifjúsági szervezet elnöke közölte: a szabad demokraták drogfogyasztást dekriminalizáló törvényjavaslata alapján a fogyasztót nem büntetnék, így nem lennének börtönnel fenyegetve olyan tettükért, amellyel csak maguknak ártottak. Ugyanakkor a Btk-t módosító javaslat nem érintené a droggal kereskedőkre vonatkozó szigorú büntetőjogi fenyegetettséget, a liberálisok szerint ebben a jelenlegi szabályozást kell fenntartani.

MDF: felelőtlenség a legalizálás

Az MDF és az IDF súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy a Kendermag Egyesület közéleti személyiségekkel és liberális politikusokkal demonstrációt tart egyes kábítószerfajták legalizálása érdekében – közölte Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az MDF és az IDF politikusai öt apró azonnali lépés megtételét javasolják a kormánynak a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében – mondta Pettkó András a margitszigeti nagyrét mellett, a Kendermag Egyesület Million Marijuana March nemzetközi kampányához csatlakozó rendezvénye közelében tartott sajtótájékoztatón.

Javaslataik szerint a kormányzat utasítsa el mindenfajta kábítószer legalizálását, nevezzen ki a kábítószer megelőzéséért felelős miniszteri biztost, adjon 500 millió forintos plusz támogatást prevenciós programokra, kezelésekre, támogassa anyagilag a Sziget Fesztivál civil faluját valamint az ott végzett AIDS- és Hepatitis-szűrést.

A 2006. évi személyi jövedelemadó bevallásakor lehetőség legyen arra, hogy az adózók az 1 százalékos felajánlását a kábítószer ellenes küzdelemre is felhasználhassák – mondta.

Pettkó András az SZDSZ törvénymódosító javaslata kapcsán elmondta: az SZDSZ és a Kendermag Egyesület ugyanaz a szervezet, mindketten azt akarják, hogy Magyarországon egyes kábítószer fajtákat legalizáljanak.

Almássy Kornél, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke elmondta, hogy már a közelmúltban megjelent Ifjúság 2004 kutatás gyorsjelentéséből is az derült ki, hogy a fiatalok leginkább a drogok elterjedésétől tartanak. Véleménye szerint ez is mutatja, a kormányzat drogprecenciós politikája teljesen megbukott. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három esztendőben enyhítették a büntető törvénykönyvi szabályozást és drasztikusan csökkentették a drogmegelőzésre fordított támogatásokat.
A politikus kifogásolta, hogy a kábítószerügyekért és az ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkári poszt több hónapja betöltetlen, az idei drogprevenciós forrásokat pedig 900 millió forinttal csökkentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik