Belföld

Az SZDSZ a Kendermag mellett, az MDF ellene

A Kendermag vasárnapi rendezvényén az SZDSZ - Új Generáció szórólapon ismertette liberális párt dekriminalizációt célzó javaslatát, míg az MDF felelőtlenségnek nevezte a legalizálást célzó intézkedéseket.

Az SZDSZ – Új Generáció elfogadhatatlannak tartja, hogy jelenleg akár egyetlen füves cigaretta birtoklásának is büntetőjogi következményei lehetnek, ezért a Kendermag Egyesület vasárnapi margitszigeti rendezvényén szórólapon ismerteti meg a jelenlévőkkel a liberális párt dekriminalizációt célzó törvényjavaslatát.

Csőzik László, az ifjúsági szervezet elnöke elmondta, hogy a fiatal liberálisok a társadalmat megvédeni, és nem megbüntetni akarják. „Ideje belátnunk, hogy nem a büntető törvénykönyv fegyverarzenáljával kell a szenvedélybetegekre és az alkalmi drogozókra lecsapni, a fogyasztókat büntetéssel fenyegetni, hanem a korábbiaknál jóval hatékonyabb és átfogóbb megelőző, felvilágosító és kezelő programokkal kell segíteni a magyar fiatalokon”.

Szerinte nem szabad fenntartani az olyan büntetőjogi szabályozást, amely több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Új törvény kell – nem a liberalizáció, hanem a dekriminalizáció a céljuk – hangsúlyozta.

Felhívásukban, amely “A tiltó drogpolitika ideje lejárt” címet viseli arra kérik mindazokat, akik részt vesznek a megmozduláson, hogy írják meg álláspontjukat képviselőiknek, és hívják fel figyelmüket az SZDSZ törvényjavaslatára. A képviselők elérhetőségei a www.szdsz.hu oldalon is megtalálhatók – tette hozzá.

Az ifjúsági szervezet elnöke közölte: a szabad demokraták drogfogyasztást dekriminalizáló törvényjavaslata alapján a fogyasztót nem büntetnék, így nem lennének börtönnel fenyegetve olyan tettükért, amellyel csak maguknak ártottak. Ugyanakkor a Btk-t módosító javaslat nem érintené a droggal kereskedőkre vonatkozó szigorú büntetőjogi fenyegetettséget, a liberálisok szerint ebben a jelenlegi szabályozást kell fenntartani.

MDF: felelőtlenség a legalizálás

Az MDF és az IDF súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy a Kendermag Egyesület közéleti személyiségekkel és liberális politikusokkal demonstrációt tart egyes kábítószerfajták legalizálása érdekében – közölte Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az MDF és az IDF politikusai öt apró azonnali lépés megtételét javasolják a kormánynak a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében – mondta Pettkó András a margitszigeti nagyrét mellett, a Kendermag Egyesület Million Marijuana March nemzetközi kampányához csatlakozó rendezvénye közelében tartott sajtótájékoztatón.

Javaslataik szerint a kormányzat utasítsa el mindenfajta kábítószer legalizálását, nevezzen ki a kábítószer megelőzéséért felelős miniszteri biztost, adjon 500 millió forintos plusz támogatást prevenciós programokra, kezelésekre, támogassa anyagilag a Sziget Fesztivál civil faluját valamint az ott végzett AIDS- és Hepatitis-szűrést.

A 2006. évi személyi jövedelemadó bevallásakor lehetőség legyen arra, hogy az adózók az 1 százalékos felajánlását a kábítószer ellenes küzdelemre is felhasználhassák – mondta.

Pettkó András az SZDSZ törvénymódosító javaslata kapcsán elmondta: az SZDSZ és a Kendermag Egyesület ugyanaz a szervezet, mindketten azt akarják, hogy Magyarországon egyes kábítószer fajtákat legalizáljanak.

Almássy Kornél, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke elmondta, hogy már a közelmúltban megjelent Ifjúság 2004 kutatás gyorsjelentéséből is az derült ki, hogy a fiatalok leginkább a drogok elterjedésétől tartanak. Véleménye szerint ez is mutatja, a kormányzat drogprecenciós politikája teljesen megbukott. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három esztendőben enyhítették a büntető törvénykönyvi szabályozást és drasztikusan csökkentették a drogmegelőzésre fordított támogatásokat.
A politikus kifogásolta, hogy a kábítószerügyekért és az ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkári poszt több hónapja betöltetlen, az idei drogprevenciós forrásokat pedig 900 millió forinttal csökkentették.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.