Belföld

Harmadfokú árvízvédelmi szint Szolnoknál

A Tiszán levonuló hetedik árhullám vasárnap délután Szolnoknál elérte a harmadfokú árvízvédelmi fokozatnak megfelelő 800 centiméteres vízszintet.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) szolnoki védelmi központjának ügyeletese, Jóna Zoltán elmondta, hogy a harmadfokú készültséget várhatóan hétfőn reggel léptetik életbe, ami többek között az őr- és figyelőszolgálat megerősítésével jár.

A szakember közölte: a folyó vízszintje az elmúlt 24 órában 6 centimétert emelkedett, és az előrejelzés alapján a tetőzés a jövő hét elején várható 820 centiméter körüli értékkel. Harmadfoknak megfelelő védekezési szintre legutóbb 2001-ben volt szükség Szolnoknál – emlékeztetett az ügyeletes.

A Kötikövizig működési területén jelenleg a Tisza jobb partján Sarud és Lakitelek között, a bal parton Tiszafüred és Csongrád között, a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúr és Csongrád között, a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Mezőtúr között II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, csakúgy, mint a Zagyva illetve a Tápió visszaduzzasztással érintett szakaszain. Ez összességében 531 kilométernyi hosszúságú töltést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik