Belföld

Firtl Mátyás nyert Sopronban

Firtl Mátyás, a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőjelöltje nyerte meg az időközi országgyűlési képviselőválasztás második fordulóját vasárnap Sopronban, miután a választásra jogosultak több, mint negyede megjelent a szavazáson.

A Győr-Moson-Sopron megyei területi választási iroda vezetője, Kovács Béla szerint a vasárnapi választás érvényes volt, mivel a választásra jogosultak 26,63 százaléka vett részt a szavazáson. A vonatkozó törvény szerint a választás a második fordulóban akkor érvényes, ha a választásra jogosult polgárok több mint 25 százaléka szavaz.

A választásra jogosult állampolgárok 7 jelöltre adhatták le voksukat. Firtl Mátyás a szavazatok 71,77 százalékát nyerte el. Csák Ferenc, az MSZP jelöltje 17,7 százalékkal a második helyre került. Nagy Tamás, az MDF jelöltje 3,87 százalékot kapott.

Sopronban és a környező településeken: Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán és Kópházán több mint 51 ezer választásra jogosult állampolgár 54 szavazókörben adhatta le voksát hét jelöltre.

A választás eredményessége kétséges volt, ugyanis egész nap alacsony volt a részvételi arány fél hatig még csak a választásra jogosultak 22,19 százaléka jelent meg, míg az első sikertelen fordulón ugyaneddig 24,07 százaléka adta le szavazatát.

A Győr-Moson-Sopron megyei 7. számú választókerületben az időközi képviselőválasztásra azért volt szükség, mert a mandátum korábbi birtokosa, Szájer József európai parlamenti képviselőként lemondott helyéről a magyar országgyűlésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik