Belföld

Budapest megünnepelte az európai békét

A második világháború európai befejezésének hatvanadik évfordulója, alkalmából ünnepségeket rendeztek Budapesten. A Kossuth téren a Magyar Köztársaság lobogóját húzták fel, a Szabadság szobornál pedig koszorúztak.

Az lobogó felhúzásánál jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Holló András, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A rendezvényen részt vettek a kormány és a pártok képviselői, valamint a diplomácia testületek tagjai.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége a Szabadság szobornál koszorúzott. Szekeres István, a szövetség alelnöke Európa fasizmus alóli felszabadulásának hatvanadik évfordulóján ünnepi beszédében megemlékezett a világháborúban meghalt ötvenmillió emberről, közöttük a csaknem egymillió magyarról, mindazokról, akik életüket áldozták Magyarország szabadságáért és függetlenségért.

A Szabadság-szobor talapzatánál a kormány nevében Kiss Péter kancelláriaminiszter, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nevében Iváncsik Imre politikai államtitkár és Juhász István dandártábornok, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége nevében Szekeres István helyezett el koszorút.
Elhelyezték a megemlékezés virágait magyarországi diplomácia képviseletek és civil szervezetek képviselői is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik