Belföld

Az MDF is támogatja Gyurcsányt

Nem csak az MSZP áll Gyurcsány Ferenc mögött új programpontjainak megvalósításában, de a kisebbik ellenzéki párt, az MDF is. Herényi Károly hangsúlyozta, pártja támogatja a Start program céljait, ugyanakkor szorgalmazza a 45 év feletti munkavállalók helyzetének javítását is.

Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke az ülés után elmondta: a párt mindenben támogatja a miniszterelnököt, legyen szó a pályakezdők foglalkoztatásának elősegítéséről vagy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról. „Nem volt olyan pont, amelyben a választmány a miniszterelnökkel ne értett volna egyet” – mondta Simon Gábor az MTI-nek.

Hozzátette, néhány szakmai kérdést ugyan még pontosítani kell, például az európai uniós jogszabályokkal összefüggésben a borravaló kérdését, de a javaslatokkal teljes mértékben egyet ért az MSZP. Hangsúlyozta, a választmányi testület szintén támogatta a színlelt szerződések megszüntetéséhez vezető utat, az egyszerűsített vállalkozói adóhoz (eva) hasonlóan működő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) bevezetését. A választmány elnöke elmondta, a testület ülésén szó volt arról is, hogy a kormányon lévő Tony Blair brit munkáspárti elnök választási győzelme követendő példa az MSZP számára, és igazolja azt, hogy Európa balra tart.

Az MDF is támogatja a miniszterelnököt

Az MDF frakcióvezetője egy MTI-nek adott nyilatkozatban kifejtette, támogatják Gyurcsány Ferenc javaslatait, kis módosítással. A Start programot illetően például álláspontjuk szerint a pályakezdők mellett a 45 év felettieket alkalmazó munkaadóknak is járulékfizetési kedvezményben kellene részesülniük, ami vonzóbbá tenné e korosztály alkalmazását. Az ellenzéki politikus szerint ha az intézkedéssor egyoldalú, és csak a pályakezdő fiatalokat támogatja, akkor ezzel nehezíti a 45 év feletti munkavállalók helyzetét, akik a pályakezdők mellett a legveszélyeztetettebb korosztályt alkotják a munka világában.


A Fidesz szerint csak ötletelés a javaslat


A nagyobbik ellenzéki párt ugyanakkor a kormányfő új javaslatait is csak blöffnek tartja.: „Gyurcsány Ferencnek abba kellene hagynia a kapkodást és az ötletelést” – mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője az MTI-nek. Hozzátette, a szocialista kormány hibás gazdaságpolitikájának tudható be, hogy ma már minden negyedik pályakezdő munkanélküli lesz. Ugyanakkor utalt arra is, hogy a Fidesz több javaslatot is kidolgozott a fiatal munkanélküliek helyzetének javítása érdekében. Felháborítónak nevezte, hogy a miniszterelnök az ellenzéktől kér háttérszámításokkal ellátott programokat, miközben a kormány nem készíti el azokat. A színlelt szerződésekkel kapcsolatban pedig hangsúlyozta, egy évvel ezelőtt fogadott el a parlament egy határidő-módosítást e kérdésben a kormánypártiak eddig nem nyújtottak be semmilyen javaslatot. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik