Belföld

Újabb lépések Gyurcsánytól

Gyurcsány Ferenc a pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának elősegítéséről szóló Start programot, valamint a színlelt szerződéseket felváltó egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást ismertette.

A miniszterelnök az MSZP szombati országos választmányának ülésén szólalt fel és ismertette elképzeléseit. Múlt heti beszédében a munka világával foglalkozott első sorban a száz lépés programjának bemutatásakor, most ezt egészítette ki a színlelt szerződésekkel kapcsolatos javaslataival. A kormányfő tervei szerint azon foglalkoztatási formák esetében, amelyek nem illeszthetők bele a Munka törvénykönyvébe – ilyenek az újságírók, színészek, sportolók –, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulását kell bevezetni. Az ötletet az egyszerűsített vállalkozói adó sikere adta. „Egyszerűsített eljárást szeretnénk kialakítani, hogy ne kelljen titkolni a munkavégzést. Ez azt jelenti, hogy kevesebb jog, de kevesebb kötelezettség is járna ezen szerződések megkötésekor” – mondta beszédében Gyurcsány Ferenc.

A másik újdonság a pályakezdőket segítő Start program. A javaslat szerint valamennyi pályakezdő számára a pályakezdést követő első évben a mai 34 százalékos közteher helyett csak 15 százalékos közterhet kellene fizetni, a második évben pedig 25 százalékot. A kormány ezzel igyekezne enyhíteni a pályakezdő munkavállalók terhein. Az intézkedésre Gyurcsány Ferenc szerint azért van szükség, mert bár Magyarországon az átlagos munkanélküliség alacsonyabb, mint az Európai Unióban, de a pályakezdők munkanélküliségi rátája éppen annyi.

A miniszterelnök utalt a száz lépés programjának ismertetésekor eléhangzott, a jövedelemszerzés kifehérítését célzó tervekkel kapcsolatos kritikákra is. „Aki azt gondolja, hogy ez a fenyegetés programja, az téved. A kormány nem mondja azt, hogy kötelező bevezetni a borravalót, lehet nulla százalékot is kérni” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Az ellenzéki támadásokkal kapcsolatban elmondta, “borzasztóan jó lenne”, ha egy nagy reformmal meg lehetne oldani a problémákat, de ez nem így van. A száz lépés arról szól, hogy lényegében majd mindenhol, a munka világában, az egészségügyben, a nyugdíj- és szociális ellátórendszerben, az oktatásban, az önkormányzati területen, valamint az adók és járulékok területén szükség van kisebb pontosításra.

A miniszterelnök kifejtette, célja, hogy megszüntesse azt az érzést emberek millióiban, hogy – mint mondta – mindig a kis ember húzza a rövidebbet ebben az országban. Gyurcsány Ferenc egyet ért azzal az MDF-jelmondattal, hogy egy normális országot kell csinálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik