Belföld

Emelnék áraikat a Volán társaságok

A Volán-társaságok hét százalékkal emelné viteldíját, mivel a társaságok egyre rosszabb helyzetben vannak. A tarifák növeléséről azonban még nem állapodtak meg a Pénzügyminisztériummal – írta a Magyar Nemzet.

A huszonnégy Volán-társaság idei, 4,5 százalékos emelése nem bizonyult elégségesnek ahhoz, hogy szinten tartsa szolgáltatásának színvonalát. A hét százalékos jegyáremelés megoldást jelenthetne, a pénzügyi tárca azonban azért nem támogatja az ötletet, mert a drágább jegyek után magasabb árkiegészítést kéne fizetniük a büdzséből a kedvezményes –diák vagy nyugdíjas – jegyek után, amire viszont nincs pénz a költségvetésben.

A társaságok számára azonban nincs más lehetőség, mivel a reálértéken számított csökkenő árbevételeik miatt – csak az infláció mértéke alatt emelhetnek ugyanis árat – a szükséges fejlesztéseket sem tudják finanszírozni. A költségek lefaragása érdekében az országos hálózat egyre több útvonalán ritkították meg a járatokat, ezzel azonban szintén az árbevételük csökkent a forgalomkiesés miatt. Egy uniós rendelkezés szerint egyébként év elejétől nem kötelesek a veszteséges járatokat fenntartani, ami viszont a kis lélekszámú települések elzártságát fogja fokozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik