Belföld

Távozik az Operaház főigazgatója

Szinetár Miklós a kulturális minisztériummal történt közös megegyezés alapján június 1-jén válik meg posztjától.

Személyes elképzelése és a fenntartó kulturális minisztérium felfogása közti eltérést jelölte meg távozása indokaként a Magyar Állami Operaház főigazgatója, hangsúlyozva, hogy a szaktárca nem pluszpénzt ítélt meg az Operaháznak, csak pótolja az elvonás egy részét.


Szinetár Miklós egy nagy turistabuszhoz hasonlította a színházat, amely 22 litert fogyaszt. Ha azt mondják, hogy spórolni kell és nincs 22 liter benzin csak 19, akkor (…) valamit lehet csinálni, legfeljebb lassabban megy a kocsi, de ha azt mondják, hogy 22 liter helyett csak 14 van, akkor az egy kisbusz – mondta. Én erre a 22 literes nagy turistabuszra vagyok kiképezve (…), nem látom, hogy lehet ennyi utast szállítani egy kisbuszon, nem is az én műfajom – hangsúlyozta.


A minisztérium május 15-én pályázatot ír ki a főigazgatói tisztségre. A tárca reményei szerint az új főigazgató már júliusban elfoglalhatja helyét – olvasható a minisztérium közleményében. Az átmeneti időszakban Závecz Ferenc ügyvezető igazgató látja el a főigazgatói teendőket.


Az új főigazgató feladata lesz az Operaház jelenlegi struktúrájának és működésének átalakítása oly módon, hogy a méltán híres dalszínház értékei ne sérüljenek, ám finanszírozása hosszú távon fenntartható legyen – írta a minisztérium.
A kulturális tárca szerint cél az, hogy a megújuló Operaház is európai struktúrában, 120 éves hagyományainak megőrzésével működjön.


A minisztérium összesen 1,8 milliárd forintot bocsát az Operaház rendelkezésére a 4,5 milliárdos alaptámogatáson felül. Ennek fedezetét a Pénzügyminisztérium abból összegből biztosítja a kulturális minisztérium számára, amelyet a Művészetek Palotája   felépítéséről és működtetéséről, magánbefektető bevonásával kötött PPP-szerződéssel takarítottak meg.     A 2004 decemberében az Operaház és az NKÖM által kötött megállapodásnak megfelelően ez a támogatás egyben fedezetet nyújt az Operaház működésének racionalizálásához, így a program korszerűsítéséhez, a repertoár szűkítéséhez, valamint az engedélyezett 1008 fős közalkalmazotti létszám feletti 89 fő elbocsátásához is – olvasható a közleményben.


A 2003. január 1-jén négy évre kinevezett intendáns-főigazgató a költségvetési források csökkenése miatt már egy évvel ezelőtt kilátásba helyezte távozását. Szinetár Miklós 2004. április 20-án sajtótájékoztatóján közölte: az intézmény az előző évinél 7 százalékkal szűkebb keretből gazdálkodhat, és ha 2005-ben nem kompenzálják az elvonást, akkor nem tudja vállalni az intézmény vezetését. Tavaly szeptemberi társulati ülésükön, majd novemberben egy televíziós műsorban ismételten úgy nyilatkozott: az intézménynek nyújtandó következő évi támogatás mértékétől teszi függővé maradását a dalszínház élén.


Az Operaházban ez év áprilisában sztrájkbizottság alakult, ezt követően egyeztetések kezdődtek a szaktárcával. Mint a kulturális minisztérium akkor közölte, tartja magát a korábbi megállapodáshoz, kiegészíti az Operaház alaptámogatását, azért cserébe, hogy az intézmény racionalizálja működését.


Rotter Oszkár, az Operaház független szakszervezetének vezetője ez év áprilisában az MTI-nek azt mondta: a minisztériumi támogatás a tavalyihoz képest durván 38 százalékkal csökkenne; az NKÖM szerinte április elején felrúgta az előző miniszterrel, Hiller Istvánnal kötött tavaly decemberi megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik