Belföld

Reklámok a recepteken?

Kereskedelmi és közhasznú hirdetések egyaránt helyet kaphatnának a receptek hátulján. Az egészségügyi tárca ismét tárgyalt a kérdésről, s a Népszabadság információi szerint az ágazat több képviselője támogathatónak tartja az ötletet.

Gyógyszerek, segédeszközök vagy az egészséghez kapcsolódó hirdetmények nem, de autós vagy mobiltelefonos cégek, szállodák, bankok, élelmiszerforgalmazók reklámjai kerülhetnek majd az orvosi vények hátlapjára. A lap értesülései szerint az Andex Kft. és a Vény Marketing Kft. közösen tett ajánlatot az egészségügyi tárca vezetésének. A reklámmal ellátott receptekért darabonként két forintot kapna az ágazat. Évente 150 millió vényt váltanak be a patikákban, és mindegyiket kézbe veszi az orvos, a beteg és a gyógyszerész is. A bevételből a tárca elképzelései szerint az orvosok, patikusok részesednének.
A minisztérium továbbra is a négy nagy szakmai szervezet, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Magyar Orvos Társaságok Szövetsége és az Egészségügyi Tudományos Tanács támogatására vár. A lap információi szerint van rá esély, hogy ezt megadják.
A lap úgy értesült, hogy míg az orvosok egy része elfogadhatónak tartaná teljesen közömbös termékek reklámját a vényeken, mások súlyos etikai vétségnek tekintenék. Az ellenzők szerint a kamara etikai kódexe elítéli az ilyesmit. Úgy rendelkezik, hogy nyomtatványokon – például vénypapíron, levélpapíron – csak személyi adatok, valamint telefonszám tüntethető fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik