Belföld

Az MSZP egészségügyi reformot kér a kormánytól

Hiller István az MSZP nevében az egészségügy és a társadalombiztosítási rendszer rendbetételét kéri a kormánytól.

Hiller István két hete hitelprogramot, múlt héten pedig a szakképzés megújítását kérte a kormánytól. Véleménye szerint a reakció nem maradt el, a kormány azonnal intézkedett. Ezen a héten az egészségügyön volt a sor. Az MSZP elnöke egy sajtótájékoztatón ismertette azokat az adatokat, amelyek szerint bár 2002-höz képest a magyar állam 350 milliárd forinttal többet költ az egészségügyre jelenleg, a magyar orvoslás még mindig igazságtalan és komoly gondokkal küszködik.

Kuncze többet akar

Mint az SZDSZ elnöke elmondta, az egészségügyben jó irányú, de nem elegendő elmozdulást tartalmaz a száz lépés programja, ők ennél radikálisabb változtatásokat szeretnének. Kuncze ezért Kóka János gazdasági miniszterrel közösen találkozót kezdeményeznek 60 kórház vezetésével, hogy feloldják a javasolt több biztosítós modellel szembeni ellenállást.

“Ha kell, új törvényekkel, ha kell, kemény szankciókkal, de el kell érni, hogy senki se ússza meg a járulékfizetést, mert azzal másoknak okoz kárt” – mondta az MSZP első embere. Hiller István hozzátette: több pénzt kellene fordítani a sürgősségi ellátás fejlesztésére, valamint új mentőautókra, mentőhelikopterekre és az ehhez tartozó bázisok kiépítésére, orvosi műszerfejlesztésre is. Ehhez az állami szerepvállalás 350 milliárd forintos többletét jobban, hatékonyabban kell elosztani. „A kormánynak olyan rendszert kell kidolgoznia, amely garantálja, hogy a betegek pontos tájékoztatást kapjanak arra vonatkozóan, mi történik velük az ellátás során, emellett jól felszerelt sürgősségi osztályokra, új fogadóhelyekre van szükség” – mondta a pártelnök. Hozzátette, ha a kormány június végéig megalkotja az egészségügyre vonatkozó új szabályozást, akkor az év végére, a jövő év első felére már láthatóak lesznek az eredmények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik