Belföld

Élet menete Birkenauban

A nemzetközi holokausztnapon hatvan ország 15 ezer résztvevője érkezett Lengyelországba, hogy megtegye a két egykori haláltábor, Auschwitz és Birkenau közötti három és fél kilométeres gyalogutat. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az auschwitzi tábor 18-as, magyar barakkja előtt mondott beszédet – tudósított a Népszabadság Online.

A menetet a rendezvény díszvendégei vezették, közöttük a magyar miniszterelnök és felesége. Magyarországról az Élet menete alapítvány szervezte a zarándoklatot, Lengyelország és Franciaország után tőlünk érkeztek a legtöbben, mintegy ezernyolcszázan, köztük 150-200 iskolás is.

„A magyar kormányoknak egyszer és mindenkorra meg kell érteni, és meg kell tanulni – idézi a lap a miniszterelnök emlékező szavait -, hogy nem lehet megbékélni a gyűlölettel.” Majd a tömegben álló fiatalokhoz fordulva azt kérte, meséljék majd el ők is, mit láttak Auschwitzban.

A lap arról is beszámol, hogy minden eddiginél nagyobb létszámú magyar parlamenti delegáció érkezett a megemlékezésre, és összpárti egyetértés volt az utazásról. Az egyes pártok képviselői azonban egymástól több száz méterre, külön vonultak a tömegben. Birkenauba érkezve a gázkamrák romjainál Ariel Saron izraeli és Marek Belka lengyel kormányfő mondott beszédet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik