Belföld

Egy lakatos lopott irataival vettek Britton-céget

A K&H-botrányban hírhedtté vált Britton-cég által alapított BR Med-Support Kft.-t egy pécsi karosszéria lakatos személyijével vásárolta meg egy fantomvevő – derítette ki a Népszabadság.

A Népszabadság megtalálta a cégpapírokban szereplő vevőt, Sztipánovics Zoltánt, aki kijelentette, hogy soha életében semmilyen cégben semmilyen részesedést nem vett. A pécsi alkalmi karosszérialakatos úgy emlékezett: 2000 körül kilopták a zsebéből az irattárcáját, benne – régi típusú – személyi igazolványával.

A papírok szerint Sztipánovics februárban 50 százalékos tulajdonosa lett annak a BR Med-Supportnak, amit részint a Britton Kft. (egyik érintettje a K&H 10 milliárdos sikkasztási ügyének), részint a Multi-Med Profil Kft. alapított. A cég korábban tagságszervezési feladatokat végzett a Medicina Egészségpénztár részére. (Később ebbe a pénztárba olvadt bele a K&H Bank egészségpénztára is.) 2003-ban a Britton részét Kerék vette meg, a papírok szerint akkor még névértéken. A kft. a brókerbotrány kirobbanását követően befejezte tevékenységét.

Kerék Csaba a Népszabadságnak elmondta, hogy soha nem látta a vevőt, akit egyik munkatársának ismerőse ajánlott. Az ügyletnél közreműködő ügyvéd közölte: ellenőrizte a nála megjelenő, Sztipánovics Zoltánként bemutatkozó 30 év körüli fiatalember személyijét, de semmi gyanúsat nem fedezett fel rajta. Ezt közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány is igazolta. Úgy vélte, amíg központi adatbázisokból a közjegyzőknek és az ügyvédeknek nincs lehetőségük ellenőrizni, hogy a felmutatott személyiket a rendőrség nyilvántartja-e ellopottként vagy elveszettként, nincs esély az ilyen helyzetek elkerülésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik