Belföld

Továbbra is az ELTE a legnépszerűbb

A felsőoktatási intézmények rangsorát továbbra is az ELTE vezeti a Pécsi Tudományegyetem és az Szegedi Tudományegyetem előtt, látványosan előretört ugyanakkor az idei felvételi jelentkezések során a budapesti Semmelweis Egyetem.

A szakok listáját változatlanul a közgazdasági szak vezeti – noha idén jóval kevesebben választották, mint tavaly -, alig megelőzve a jogász szakot, míg a legnépszerűbb bölcsészképzés idén is a pszichológia – olvasható az Országos Felsőoktatási Felvételi iroda (OFI) honlapján közzétett elemzésben.

Az első helyre beadott jelentkezési lapok már évek óta az öt klasszikus tudományegyetem – ELTE, Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem – dominanciájáról árulkodnak: ezek az intézmények a jelentkezők több mint egyharmadát vonzották.

Az ELTE továbbra is igen nagy fölénnyel vezet, hiszen ide adta be a jelentkezési lapját az összes felvételizni szándékozó több mint egytizede.

A második és harmadik legnépszerűbb intézmény évek óta felváltva a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – 2005-ben összességében a Baranya megyei felsőoktatási központ intézményeibe jelentkeztek többen. Mind a PTE, mind az SZTE esetében tízezret meghaladó jelentkezői létszámot regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik