Belföld

Sólyom László lehet a Fidesz elnökjelöltje

A Fidesz vezetése már nem számol azzal, hogy Mádl Ferenc újabb államfői ciklust vállal. A pártnál erre is felkészültek, és az első forduló után az Alkotmánybíróság volt elnökét, Sólyom Lászlót jelölnék a posztra – írja a Népszabadság.

Mádl Ferenc a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban elmondta, hogy nem érez semmi olyan kényszerítő körülményt, amely következtében újabb öt évet kellene vállalnia. A pártban erre a helyzetre már több forgatókönyv készült, de a legvalószínűbbnek változatlanul azt tartják, hogy a parlamenti köztársaságielnök-választáson az első forduló után a Fidesz-frakció az Alkotmánybíróság volt elnökét, Sólyom Lászlót jelöli. Őt a frakción belül általában nagyra becsülik, mert az alkotmányjogban nemzetközi szaktekintély, művelt, és nem utolsósorban három nyelven is kiválóan beszél. Többen tartanak ugyanakkor Sólyom autoriter személyiségétől, illetve attól, hogy jogászként politikai szempontból egyáltalán nem lehet rugalmasnak nevezni.
Ellenzéki számítások szerint Sólyom Lászlónak – ha az MDF-es képviselők, a függetlenek és néhány szabad demokrata is támogatja – van esélye arra, hogy a harmadik, sima többséget igénylő fordulóban legyőzze az MSZP által támogatott Szili Katalint. Dávid Ibolya a demokrata fórum nevében már egyértelművé tette, hogy Sólyom Lászlót alkalmasnak látják a posztra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik