Belföld

Fogyna a magyarok harmada

A magyarok közel kétharmada érzi úgy, hogy a testsúlya éppen megfelelő, azaz nem szeretne sem fogyni, sem pedig hízni. A megkérdezettek 38 százalékának ismeretségi körében szóba sem kerülnek testsúlyproblémák - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet „Étkezési szokások 2005" című Jelentéséből.

A kérdőiv szerint 63 százalék azon az állásponton van, hogy ideális a súlya, 30 százalék akar fogyni, míg mindössze 7 százalék hízni szeretne.

A magyarok naponta egyébként a tanulmány szeritn átlagosan 3,5 alkalommal étkeznek. A hagyományos étkezések közül a megkérdezettek 66 százaléka legfontosabbnak a reggelit tartja. Honfitársaink kétharmada meleg ételt ebédel. A válaszadók valamivel több, mint fele szinte sohasem eszik tízórait, s közel ugyanennyien tekintenek el az uzsonnától.

A magyarok négyötöde nem kedveli a gyorséttermeket

Az általános vélekedéseket megcáfolni tűnik az a tény, hogy a megkérdezettek 57 százaléka soha nem étkezik gyorsétteremben és 83 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy „nem kedveli a gyorséttermeket”. 45 százalékuk soha nem jár vendéglőbe vagy étterembe és a megkérdezettek 80 százaléka szerint pedig „felesleges étteremre költeni”.

Legtöbben, a megkérdezettek 15 százaléka munkahelyi/iskolai étkezdében étkezik naponta. A megkérdezettek 55 százaléka – saját bevallása szerint – szívesen főz, s minden negyedik magyar szinte mindennap foglalatoskodik ezzel.

Minden napra egy alma…

A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek (átlagosan 4 vagy ennél több alkalom/hét) közé tartozik a fehér kenyér, a kávé, a hagyományos (nem instant vagy porból) főzött levesek, a tej, a tea és – az általános vélekedéstől eltérő módon – a gyümölcs.
Szintén a hetente többször fogyasztott élelmiszerek között találjuk a szárazárukat (szalámi, kolbász), a felvágottakat (párizsi, gépsonka), tojást, sajtot, burgonyát és az ásványvizet.

Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban a megkérdezettek nagy arányban egyetértenek azzal az állítással, hogy „Manapság minden élelmiszerben van valamilyen adalékanyag, pl. színezék, tartósító, állományjavító” és hasonlóan magas arányú az egyetértés a „Veszélyesnek tartom, ha egy élelmiszer génkezelt” állítással.

Az élelmiszervásárláskor legfontosabb szempontok ötös skáláján a minőség és a megfelelő ár/érték arány szinte azonos értéket ért el. Továbbra is kiemelkedően fontos az élelmiszerek ára, illetve olcsósága. Az egészségtudatosság jegyében azonos mértékben tartják fontosnak a válaszadók, hogy a megvásárolt élelmiszer „tartósítószer nélküli legyen”, „mesterséges ízesítőanyagok nélküli legyen” és „mesterséges színezék nélküli legyen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik