Belföld

A szurkolók vehetik meg a manchesteri sztárokat

A befektetéseiről ismert Nomura Bank hitelt nyújt a Manchester United szurkolóinak, hogy azok megszerezhessék a csapat többségi részvényeit - írja a BBC online.

A labdarúgócsapatot szurkolói mellet, az amerikai milliárdos Malcolm Glazer akarja megszerezni. A rajongók minden eszközt bevetnének ez ellen, a Nomura pedig 100 millió fontos hitelt nyújtana ahhoz, hogy a 800 millió fontos üzlet ne köttessen meg. Ez 18 százaléknyi részesedést, azaz elegendő befolyást jelentene számukra ahhoz, hogy a befektető próbálkozásait meg tudják akadályozni.

A Shareholder United nevű szurkolói csoport levelet írt a Mancheseter United mintegy 30 000 kisrészvényesének, hogy csatlakozzon az ellenfelvásárló akcióhoz.  A Nomura Bank szervezi a befektetői csoportot, a BBC értesülései szerint a bank annyi hitelt adna az akcióhoz, amennyit a szurkolók saját erőként bele tudnak adni, így a befektetés értéke megduplázódhatna.

Gary Widler, a Nomura befektetési csoportjának vezetője úgy nyilatkozott a Sunday Times-nak, hogy „a cégnek érdeke segíteni a szurkolókat abban, hogy a csapatot megmentsék a ragadozóktól. De csak akkor mozdulhatunk, ha azt látjuk, hogy a szurkolók is érdekeltek ebben.”

A Shareholders United nemcsak a kisbefektetőknek, hanem a nagy részvénycsomagok birtoklóinak is levelet írt, amelyben felajánlották, hogy megveszik részesdésüket. A nagybefektetők között van a Cubic Expression is, mely 28,9 százalékot birtokol.

Ezzel együtt elegendő erőt szereznének az akcióhoz, Glazer ugyanis 28,1 százalékkal részesedik a csapatban, míg a Shareholders United jelenleg csupán 2 százalékot birtokol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik