Belföld

Nem tűntek el szervek a debreceni intézetből

A debreceni orvosi centrum anatómiai intézetében a preparátumok kezelése jogszerűen, az etikai szabályoknak megfelelően történik - állapította meg a vasárnap befejeződött vizsgálat.

A vizsgálatot – amelynek idejére felfüggesztették az intézet igazgatóját és boncmesterét – a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke a norvég TV2 majd az egyik magyar kereskedelmi televíziós csatornán bemutatott rejtett kamerás film miatt rendelte el. A felvételeken norvég orvostanhallgatók lefizetik a boncmestert és éjszaka, engedély nélkül boncolnak, illetve különböző emberi szerveket csempésznek ki a boncteremből.

Parragh György a debreceni orvoskar dékánjának elmondása szerint az anatómiai intézet igazgatója két éve szigorító szabályt vezetett be, miszerint a hallgatók addig nem hagyhatják el a bonctermet, amíg minden preparátum a helyére nem kerül. Amíg ez nem történik meg, ki sem nyitható a boncterem központilag vezérelhető ajtaja.

Parragh beszámolt arról, hogy két évre visszamenőleg ellenőrizték a leltárokat, a héten is elrendeltek egyet. Arra a megállapításra jutottak, hogy az intézetből semmilyen preparátum nem tűnt el, nem hiányzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik