Belföld

Jelentős munkáspárti előny a briteknél

Három nappal a május ötödikei brit választások előtt minden eddiginél nagyobb, 13 százalékpontos előnyre tett szert a kormányzó Munkáspárt. A megkérdezettek leginkább a gazdaság helyzetéről nyilatkoztak elégedetten.

A hétfői The Timesban közölt legújabb közvélemény-kutatás szerint az 1997 óta hatalmon lévő, egymás utáni harmadik választási győzelmére készülő Labour a választók 42 százalékát tudhatja maga mögött, ami 2 százalékponttal több az előző felmérésben közöltnél. Az ellenzéki konzervatívok támogatottsága 2 ponttal 29 százalékra csökkent; ez a legrosszabb eredmény a választási kampány kezdete óta.

A Populus közvélemény-kutató által végzett felmérés szerint a közvélemény különösen a gazdasággal elégedett: a megkérdezettek 77 százaléka úgy vélekedett, hogy a brit gazdaság a következő egy évben is jól fog teljesíteni, ez 7 pontos emelkedés az egy hónappal ezelőtti arányhoz képest. Mindössze 19 százaléknyian mondták azt, hogy a gazdasági helyzet romlani fog, az így vélekedők aránya 4 ponttal zsugorodott az április elejihez képest. Irak – jóllehet a választási kampány véghajrájára ismét előtérbe került – gyakorlatilag nem érdekli a brit közvéleményt: a hétfői kimutatás szerint a 12 legfontosabb belpolitikai téma közül ez a 11. helyre került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik