Belföld

Új orosz partnerei vannak a Mol-nak

Kiszállt a Jukosz a Mol szibériai vegyesvállalatából, részesedésére egy Kreml-közeli magáncég, a RuszNyefty jelezte vételi szándékát. Elemzők szerint ez jó hír.

A Mol 50 százalékos tulajdonában álló ZMB vegyesvállalat másik fő részvényese eddig a Jukosz orosz olajmulti volt, ám a Mol hivatalos bejelentése értelmében, eladta pakettjét. A Magyarországon kevéssé ismert Aleria Management Inc., a Clermon Systems, Inc, a Bremon Solutions Ltd., és az SW Solutions Inc., vélhetően offshore cégek lettek az új tulajdonosok.







Jól termő olajmező
A ZMB-nek a szibériai Zapadno-Malobalik olajmezőn van kutatási-kitermelési joga. A Mol a ZMB-ben lévő 50 százalékos részesedése alapján 2004. december 31-én bizonyítottan nettó 4,1 millió tonna olajkészlettel rendelkezett ezen az olajmezőn. A Mol éves jelentése szerint a mezőfejlesztési fázis befejeztével, 2005 végére a végleges készletértékelés eredményeként további növekedés várható az olajkészletekben, és ezzel beigazolódhatnak azok a kezdeti értékelések, amelyek a Molt megillető részt 10 millió tonnára becsülték. Az olajmezőn a napi kitermelés 2004 végére megközelítette az 55 ezer hordót, a Mol részesedése ebből mintegy 27 500 hordó volt naponta.

Mol-RuszNyefty vegyesvállalat

A Mol-Jukosz partnerség így gyakorlatilag már mostantól Mol-RuszNyefty partnerségnek tekinthető, elemzők szerint ugyanis a több tagból álló vevői konzorcium a legdinamikusabban növekvő orosz magáncéghez, a RuszNyeftyhez köthető. Ezt támasztja alá az is, hogy a most gazdát cserélt részvénycsomagra azonnal be is jelentette vételi szándékát az évi több mint 12 millió tonna kőolajat kitermelő RuszNyefty, amelyet megfigyelők Kreml-közeli magáncégnek tekintenek.

Az még egyelőre kérdéses, hogy a Jukosz Mol-lal szembeni tartozását is rendezni kívánja-e az új partner, de vélhetően komoly kockázati forrás szűnik meg ezzel a hírrel – véli Zékány András, az ING elemzője. A Mol egyébként az idén január végén közölte, hogy 10 milliárd forint céltartalékot képzett meg a Jukosszal szemben fennálló és lejárt követeléseire. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a ZMB értékesítési csatornáit úgy változtatta meg, hogy az kikerülje a Jukoszt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik