Belföld

Az ipari árak 0,6 százalékkal nőttek

Az ipar belföldi értékesítési árainak növekedési üteme február után márciusban valamelyest tovább mérséklődött. Az előző hónaphoz képest 0,6 százalékos, a 2004. márciusival összehasonlítva 9,9 százalékos volt az emelkedés.

A 12 havi belföldi áremelkedés a belföldi értékesítésben átlagosan 9,9 százalékot tett ki. Ezen belül az energiaágazatban 12,6 százalékos, a feldolgozóipari ágazatokban 8,9 százalékos, a bányászatban 3,2 százalékos árnövekedést volt megfigyelhető – áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében.

A belföldi értékesítések márciusi 0,6 százalékos áremelkedésének hátterében részben a hatósági ármegállapítás körébe tartozó energiaágazat árnövekedésének áthúzódó hatása áll. A villamosenergia, gáz-, gőz- és vízellátás áremelkedése 1 százalék volt.

12 hónapot tekintve is az energiatermelő ágazatok árváltozása a legmagasabb (13,1 százalék), a legkisebb növekedést a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatban regisztráltuk (3,1 százalék). A forintban mért exportértékesítési árak márciusban az előző hónaphoz mérten 1 százalékkal, éves szinten 1,3 százalékkal emelkedtek, elsősorban a forintárfolyam változásának köszönhetően. A forint az euróhoz viszonyítva 0,5 százalékkal gyengült, a dollárhoz képest 0,7 százalékkal erősödött egy hónap alatt. Az elmúlt 12 hónap alatt hazai fizetőeszközünk az euróhoz képest 3,3 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 10 százalékkal erősödött.

A belföldi- és exportárváltozást is magában foglaló termelőiár-index márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal, éves szinten 5 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik