Belföld

Agrárpénzeket kér vissza az EU

Közel 280 millió euró értékű, jogtalanul kifizetett agrártámogatást kér vissza az Európai Bizottság. Az összeg mintegy felét a spanyol len- és kenderszektornak kell visszafizetnie.

Az indoklás szerint a tagállamok nem megfelelő ellenőrzési eljárásokat alkalmaztak, illetve megsértették az EU agrárkiadásokra vonatkozó szabályait. A döntés Belgiumot, Németországot, Dániát, Görögországot, Spanyolországot, Franciaországot, Olaszországot, Hollandiát, Portugáliát és Nagy-Britanniát sújtja.


A legtöbbet a spanyol lentermelők fizetnek az utólagos bizottsági ellenőrzések által feltárt hiányosságokért és csalásokért. A Bizottság összesen 113,4 millió eurót követel vissza, még az 1998-1999 és az 1999-2000-es években kifizetett támogatások után. A közel 280 millió eurónak, amit a Bizottság most visszakövetel, közel a fele a spanyol len és kenderszektort érinti.


Az olasz olívaolaj szektorra kirótt büntetés 68,7 millió euró, ami a maximálisan engedélyezett termelési szint átlépése miatt jár. Görögország is érzékeny veszteséget (több mint 25 millió eurót) kénytelen elkönyvelni, mert nem tudott elegendő garanciát adni arra, hogy a szántóföldi növények támogatására benyújtott kérelmek szabályosak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik