Belföld

Nem házasodnak a magyar fiatalok

Az ifjúság körében csökkent a házasságkötések száma, kevesebben vállalnak gyermeket, s egyre többen élnek élettársi kapcsolatban - olvasható az Ifjúság 2004 kutatásban.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) által megrendelt reprezentatív kutatás a fiatalok életmódját, jövedelmi helyzetét és életlehetőségeit vizsgálta.

Az Ifjúság 2004 kutatás egy nyolcezer fős, országos, a 15 és 29 év közötti korosztályt reprezentáló minta alapján készült. A felmérés szerint az ifjúsági korosztály egyik legfontosabb jellemvonása a tanulásban töltött idő megnövekedése, valamint az első munkába állás időpontjának kitolódása, amely késlelteti a tartós partnerkapcsolatok kialakítását és a családalapítást.

A házassági kapcsolatok visszaszorulnak, emellett a kevesebb kötöttséggel, de vélhetően ugyanolyan érzelmi intenzitással rendelkező élettársi kapcsolatok válnak gyakorivá – áll a kutatásban.

2004-ben a 15-29 éves korosztály közel héttizede volt nőtlen vagy hajadon, 17 százalékuk élt házastársi és 14 százalékuk élettársi kapcsolatban. A 2000-es adatokhoz képest 5 százalékkal csökkent a házastársi kapcsolatot felvállalók, ezzel párhuzamosan 7 százalékponttal nőtt az élettársi viszonyban élők aránya.

Bár a házasságkötések csökkentek, ez nem jelenti a tartós kapcsolatok hiányát, sokkal inkább a tartós párkapcsolatban való együttélés formájának megváltozásáról lehet beszélni – állapítja meg a kutatás.

A felmérés szerint a mintába került fiatalok egyötödének volt már saját gyermeke 2004-ben, ami 2000-hez képest három százalékos csökkenést mutat. A gyermekek kétharmada házastársi, egynegyede élettársi kapcsolatban élő szülőkkel nevelkedett, míg 11 százalékukat egyedülálló szülő neveli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik