Belföld

Gyurcsány hétfőn jelenti be változtatási intézkedéseit

Hétfőn számol be a parlamentben a miniszterelnök azokról a javaslatokról, intézkedésekről, amelyekkel "egy értelmes munkavégzésre ösztönző világot" lehet teremteni.

Megcsináljuk Magyarországot, értünk, Önökért és a gyermekeinkért – hangoztatta Gyurcsány Ferenc vasárnap az MSZP városligeti rendezvényén.

“Mondjuk azt, hogy a gyes és a gyed mellett, ha valakinek van munkája, akkor ne kelljen titkolnia azt” – említette a konkrétumok között Gyurcsány Ferenc.

Közölte azt is: szándékai szerint a jövőben csak olyan vállalkozások indulhatnak majd közbeszerzési pályázaton, amelyeknek rendezettek a munkaügyi kapcsolatai.


Változtassunk!

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon a kiskapuk irányítják az életet. Ezzel állította szembe, hogy olyan országot akar, ahol lehet és érdemes dolgozni. Hozzátette: nincs jól, ha az emberek nem érezhetik úgy, hogy a hétköznapok a biztonság nyugalmát teremtik meg. Ezen az ország vezetésének kell változtatnia.

Azt mondom, hogy változtassunk – szögezte le a miniszterelnök, hozzáfűzve: “nincsen egy nagy titok”, több tucatnyi intézkedés együtt alkalmas arra, hogy olyan Magyarországot lehessen teremteni, amelyben lehet boldogulni, nyugodtan élni.

Elmondta, hogy a következő hetekben egymás után állnak elő a változtatás szándékával kidolgozott javaslataikkal, ezek pedig nem arról fognak szólni, hogy mi fog történni a választásokon, hanem arról, hogy mi történik a magyar társadalom életében. “Nem a választás fontos, hanem Magyarország, és ha Magyarország rendben van, akkor a választás is rendben lesz” – fogalmazott a kormányfő.

Megjegyezte: aztán “nekiállnak” Budapestnek is, hogy könnyebb legyen élni, közlekedni, a főváros adjon munkahelyet és lakást millióknak.

Egy-két konktrétum már ismeretes

A száz lépés programjának egyes elemeit  miniszterek ismertették a május elsejei szakszervezeti fórumon vasárnap Budapesten.

Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte, hogy jelentős, 400 milliárd forintos átrendezés várható a családtámogatásban a magas jövedelműektől az alacsony jövedelműek irányába. Mint mondta: a jelenlegi rendszerben akik havonta 1 millió forintot keresnek, ötször annyi támogatáshoz jutnak, mint akiket minimálbéren foglalkoztatnak.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a száz lépés programjának másik konkrétumaként azt ismertette, hogy megszűnik a minimálbér teljesíthetetlen normákkal történő kijátszásának lehetősége. Olyan jogszabályt készítenek elő, amely szerint az átlagos teljesítménynél magasabb normát nem lehet majd előírni, az ilyen követelményszintet vissza kell állítani az átlagra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik