Belföld

Árvízvédelem: folyamatos apadás, csökkenő készültség

A csapadékszegény időjárás hatására apad az árvizekkel érintett folyók többsége, ugyanakkor a belvízzel elöntött terület nőtt - közölte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság szombaton az MTI-vel.

A hazai folyók vízgyűjtő területein nem hullott számottevő csapadék az elmúlt 24 órában, melegebb és szárazabb levegő áramlása várható a következő napokban, ezzel indokolható a folyók apadása – áll a főigazgatóság közleményben.

Az árvizekkel érintett folyók felső szakasza a Sajó és a Zagyva kivételével péntektől folyamatosan apad, ám szombat reggelre a délebbi szakaszokon több helyen is fokozni kellett készültséget: a védelem szintje meghaladta a II. fokot a Tiszán Szolnoknál, a Hármas-Körösön Gyománál, a Berettyón és a Sebes-Körösön Szeghalomnál, valamint a Hortobágy-Berettyón Ecsegfalvánál és Borznál is.

Árvízvédelmi készültség az országban összesen 2022 kilométer hosszúságú szakaszon van érvényben – ismerteti a közlemény, amely szerint első fokú készültséget 954 kilométeres szakaszon tartanak fenn a Tisza Vásárosnamény-Kisköre, Túr, Kraszna, Lónyay-csatorna, Sajó, Bodrog, Maros, Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó egyes szakaszain. Másodfokú árvízvédelmi készültséget 942 kilométeren – Tisza Kisköre-déli országhatár, Sebes-Körös, Berettyó, Hármas-Körös, valamint Takta, Zagyva, Sajó és a Maros torkolata -, míg harmadfokú készültséget 126 kilométeren – a Fekete-Körös, Fehér-Körös, Kettős-Körös mentén – tartanak.

A vízügyi főigazgatóság belvízvédelemről szóló jelentése szerint az elöntött területek nagysága 80 400 hektárra növekedett, amelyből 39 700 hektár a vetés-szántó. Belvízvédekezés jelenleg 55 szakaszon folyik, ebből negyvenben elsőfokú, tizenháromban másodfokú és kettőben harmadik fokú a készültség.
A területeken 161 szivattyúteleppel és 6 mobil szivattyúval próbálják enyhíteni a károkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik