Belföld

Áradnak a borsodi folyók

Továbbra is árad a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei folyók többsége, az árvízvédelmi szakaszok hossza csaknem négyszáz kilométer - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

Az elmúlt hét csapadékos időjárása miatt újabb árhullám indult el az észak-magyarországi folyókon. A Tiszán öt védelmi szakasz mentén elsőfokú az árvízvédelmi készültség, “bár Tiszabecsnél már apadt, alatta végig árad a folyó” – mondta Csont Csaba. Hozzátette: a Bodrogon is árhullám alakult ki, továbbra is érvényben van az elsőfokú készenlét. Másodfokú a készültség a Taktán, a Sajón már levonulóban az ár, itt elsőfokúra minősítették az árvízvédelmi készenlétet – közölte a szóvivő.

A belvízvédelmi helyzetről elmondta: az Ékövizig területén lévő hét belvízvédelmi szakaszból hat esetben van készültség. Másodfokú a Takta- és a Bodrogközben, elsőfokú a dél-borsodi térségben, a belvízzel elöntött területek nagysága már 10 és félezer hektár. Tizenkét szivattyútelepen folyamatosan dolgoznak, az elmúlt huszonnégy órában 423 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadó folyókba – mondta Csont Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik