Belföld

Vitatott MTI-szerződések

Kár érte a Magyar Távirati Iroda Rt.-t (MTI) a Metro hírújság kiadójával, az MTG Metro Gratis Kft.-vel kötött szerződés miatt. Langmár Ferenc MTI tulajdonosi tanácsadó testületének (ttt) fideszes elnöke szerint akár 50 millióval is többet lehetett volna kérni.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a ttt-nek is el kellene fogadnia a 2005-re szóló díjszabást, erre azonban nem került sor, mint ahogy a szóban forgó szerződésről sem tájékoztatták a testületet – írja a Világgazdaság. Langmár szerint a Metróval ellentétben az ugyancsak állami tulajdonban lévő MTV-vel viszont szerinte túlzottan magas áron állapodtak meg.

Boglutz István, a felügyelőbizottság (fb) elnöke arról számolt be, hogy az fb mindkét kontraktust vizsgálta, miután a százmillió forint feletti megállapodásoknál ez előírás. Azt azonban hangsúlyozta, hogy teljesen rendben találták a papírokat. A díjszabásokkal kapcsolatban pedig jelezte, hogy a 2004-es számokat követve jártak el, de mint fogalmazott, a megállapodások egy hosszas alkufolyamat eredményei.

Vita tárgya Vince Mátyás MTI-elnök afrikai útja is. A ttt vezetője szerint a beszámolási kötelezettségek időszakában nem kellene közpénzen Kenyában a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) éves kongresszusán részt venni. Boglutz István ellenben úgy véli, hogy rendezett az MTI Rt. gazdálkodása, elkészült a mérleg és az idei évi üzleti terv is, azaz az elnök távolléte nem befolyásol semmit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik