Belföld

Önszántából hazatér Zentai?

A háborús bűnökkel gyanúsított, ausztrál-magyar állampolgárságú Zentai Károly elindult Magyarországra ausztrál jelentések szerint. Az idős férfi ellen március 2-án adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

Az ausztrál televízió csütörtök esti hírmagazinjában a 86 éves férfi fényképével illusztrált tudósítás kész tényként kezelte, hogy az egykori magyar katonatiszt Budapestre indult – írja a Népszabadság.

A hír meglepő, hiszen az ausztrál igazságügyi tárca vizsgálja, hogy kiadható-e Zentai a magyar igazságszolgáltatásnak. A kiadatást befolyásolhatja a magyar származású férfi idős kora, s nem túl jó előjel, hogy Ausztrália még soha nem adott ki senkit háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt. Ha Zentai ezek után mégis repülőgépre szállt, azt feltehetően saját elhatározásából tette.

Németh Lajos, az ORFK sajtóosztályának vezetője elmondta, hogy folyamatban lévő ügyről nem áll módjában részletes tájékoztatást adni.

Karsai László történész tájékoztatta a jeruzsálemi székhelyű, nácivadász Simon Wiesenthal központot Zentai Károly hollétéről. A professzor kutatásai alapján bizonyítva látja, hogy Zentai 1944 őszén közreműködött egy budapesti zsidó fiatalember meggyilkolásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik