Belföld

Kína elnöke fogadta a Kuomintang vezetőjét

admin
admin

2005. 04. 29. 13:06

A kínai kommunista párt és a tajvani ellenzéki (Kuomintang) nacionalista párt vezetői Pekingben történelmi jelentőségű megbeszéléseket folytattak. A kínai fél a megbékélés jeleként azt tervezi, hogy egy különösen veszélyeztetett pandapárral kedveskedik a tárgyalópartnereiknek.

A tajvani és kínai televízióban élőben közvetített találkozótól a felek azt remélik, hogy a véget lehet vetni az évtizedek óta húzódó kölcsönös viszálynak. A tajvani küldöttség vezetője, Lien Chan nem kapott arra felhatalmazást a kormánytól, hogy bármilyen megállapodást aláírjon. Ennek ellenére a pekingi kormányzat nagy jelentőséget tulajdonít a megbeszéléseknek – írja a BBC.

A Hong Kong és a Makaó esetében már alkalmazott „Egy ország – két rendszer” formulát készül bevetni Kína Tajvan esetében is A szigetország a kommunisták és a nacionalisták polgárháborújának végén (1949) szakadt el ténylegesen Kínától. A vesztes nacionalisták a szigetre menekültek, amelyet még évtizedekig kormányoztak. Mind a pekingi kommunista állam, mind Tajvan Kuomintang-kormányzata azt vallotta évtizedeken át, hogy Kína és Tajvan összetartozik. Mindkét fél az újraegyesítés hívének vallotta magát, s mindkettő önmagát tartotta az egész Kína törvényes kormányának, nem ismerve el a másik felet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.