Belföld

Kína elnöke fogadta a Kuomintang vezetőjét

A kínai kommunista párt és a tajvani ellenzéki (Kuomintang) nacionalista párt vezetői Pekingben történelmi jelentőségű megbeszéléseket folytattak. A kínai fél a megbékélés jeleként azt tervezi, hogy egy különösen veszélyeztetett pandapárral kedveskedik a tárgyalópartnereiknek.

A tajvani és kínai televízióban élőben közvetített találkozótól a felek azt remélik, hogy a véget lehet vetni az évtizedek óta húzódó kölcsönös viszálynak. A tajvani küldöttség vezetője, Lien Chan nem kapott arra felhatalmazást a kormánytól, hogy bármilyen megállapodást aláírjon. Ennek ellenére a pekingi kormányzat nagy jelentőséget tulajdonít a megbeszéléseknek – írja a BBC.

A Hong Kong és a Makaó esetében már alkalmazott „Egy ország – két rendszer” formulát készül bevetni Kína Tajvan esetében is A szigetország a kommunisták és a nacionalisták polgárháborújának végén (1949) szakadt el ténylegesen Kínától. A vesztes nacionalisták a szigetre menekültek, amelyet még évtizedekig kormányoztak. Mind a pekingi kommunista állam, mind Tajvan Kuomintang-kormányzata azt vallotta évtizedeken át, hogy Kína és Tajvan összetartozik. Mindkét fél az újraegyesítés hívének vallotta magát, s mindkettő önmagát tartotta az egész Kína törvényes kormányának, nem ismerve el a másik felet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik