Belföld

Az EU vizsgálja a kínai textilexportot

Az Európai Unió 60 napos vizsgálatot indított a Kínából beáramló textíliák ügyében. Ha a vizsgálatból kiderül, hogy az olcsó kínai termékek exportja miatt védintézkedésekre van szükség, akkor Brüsszel megkezdi a tárgyalásokat Kínával a beviteli kvóták visszaállításáról. Hasonló lépést tett az Egyesült Államok kormánya is.

A vizsgálat kilenc termékkategóriára terjed ki, ezeknél az import növekedése olykor elérte az 534 százalékot is azóta, hogy idén január 1-jétől megszűnt a mennyiségi korlátozás, miután Kína a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagja lett. A vizsgálat megindulásáról hírt adó közlemény szerint az ügyben érintett összes szereplő 21 napot kap arra, hogy jelezze a textilbevitellel kapcsolatos panaszait.

Az olcsó kínai textilexport lépésre késztette az Egyesült Államokat is: itt a vállalatoknak 30
napja van panaszaik előterjesztésére. Ezután a kormány 60 napig vizsgálódik az ügyben, mielőtt eldönti, hogy bevezeti e ismét a mennyiségi korlátozást.

A kínai kormány a héten hivatalosan tiltakozott az EU lehetséges lépései ellen, mondván: azok ellentétben állnak a WTO szabályaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik