Belföld

Nem lenne több kilakoltatás?

A szociális tárca által kidolgozott javaslatok szerint senki feje felől nem lehetne elvinni a tetőt, senki nem kerülhetne olyan helyzetbe, hogy szegénysége miatt kirakják a lakásából – írja a Népszabadság.

Ehhez nonprofit bérlakások kialakítására, az adósságkezelési rendszerben való részvétel alanyi jogúvá tételére, a szocpol támogatások esetleges kiváltásának lehetőségére volna szükség. A szociális tárcának a vasárnapi informális kormánymegbeszélésen egyelőre munkaanyagként benyújtott reformterve sokak szerint megoldásokat adhat a legszegényebbek lakhatásának megoldására.

A koncepció egyik fő gondolata, hogy ne csak a lakástulajdont segítse az állam. Így például az egyelőre csak tulajdonszerzésre felvehető, vissza nem térítendő támogatást, a szocpol kedvezményt lakbértámogatásként is igénybe lehessen venni, gyerekenként öt-tízezer forintot kaphassanak a családok.

Az adósságkezelés ügye, illetve a fenyegető kilakoltatások gyors intézkedéseket követelnek, hiszen csak a fővárosban most 1600 önkormányzati lakásból lakoltatnak ki napokon belül családokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik