Belföld

Nőtt a GlaxoSmithKline eredménye

A brit GlaxoSmithKline, a legnagyobb európai és a világon a második számú gyógyszergyártó, az első negyedévben egyes újabb asztma- és cukorbajellenes szerek jó keresletével tudta ellensúlyozni a generikus gyártóknál kialakult depresszióellenes hatóanyagok árversenyét.

A cég 1,20 milliárd fontra növelte adózott eredményét az egy évvel azelőtti 1,03 milliárdhoz képest. Az egy részvényre jutó eredmény 21,1 pennyre nőtt 18 pennyhez képest. Tavaly az egész évi 75 penny volt, idén az első negyedről az elemzők átlagosan 19 pennyre számítottak. Az üzemi eredmény 1,747 milliárd fontra javult 1,493 milliárdról.

A forgalom 5,036 milliárd fontra emelkedett 4,855 milliárdoz képest, jelentették a cégnél csütörtökön. Az elemzők átlagosan 5,03 milliárd fontos forgalmat vártak az első negyedévről.

Tavaly a GlaxoSmithKline adózott eredménye 9 százalékkal csökkent, erre az évre azonban ismét fellendülést ígér, arra számítva, hogy újonnan kifejlesztett szerei idén már jelentős nyereséget termelnek. Különösen nagy reményeket fűznek új oltóanyagaikhoz.

A generikus készítmények versenye és a gyenge dollár hatásaként tavaly az adózott eredmény 4 százalékkal 4,302 milliárd fontra csökkent a 2003-as 4,478 milliárdról. A forgalom 5 százalékkal 20,359 milliárd fontra mérséklődött 21,441 milliárdról.

Idén abban reménykednek a vállalatnál, hogy sikerül “alacsony kétjegyű százalékos ütemben” növelni a profitot, miután csütörtökön megegyeztek az amerikai felügyelettel a Puerto Rico-i üzemők munkamódszereinek felülvizsgálatában, és így lehetséges, hogy két ott gyártott, fontos gyógyszerük pár hónap múlva visszatérhet az amerikai piacra, a tavaly kitiltás után.

A GlaxoSmithKline 2001. januárban alakult a brit GlaxoWellcome és az amerikai SmithKline Beecham egyesüléséból. A nagy-britanniai székhelyű vállalat fő tevékenységi területe az Egyesült Államok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik