Belföld

Bizalmat szavaztak az új iraki kormánynak

Az iraki parlament megszavazta az Ibrahim al-Dzsaafari által javasolt kormány összetételét. Öt tárcának egyelőre még nincsen vezetője, de a miniszterelnök szerint rövidesen ezeket a posztokat is betöltik.

Bizalmat szavazott az iraki alkotmányozó nemzetgyűlés Ibrahím al-Dzsaafari miniszterelnök nem teljes kormányának, öt posztra csak ügyvezető jelleggel neveztek ki minisztert. Ez Irak első választott kormánya Szaddám Huszein rendszerének megdöntése óta. A parlamentben jelen lévő 185 képviselő közül 180 hagyta jóvá az előterjesztést.

Kormányforrások szerint Dzsalal Talabani elnök és két alelnöke elfogadta a kormány nagyobb részének összetételét, de az utolsó pillanatokig folytak a viták három minisztériumról: a védelmiről, az olajügyiről és az áramügyiről. A védelmi tárcát Talabani viszi majd ideiglenesen, az olajügyit Ahmed Csalabi, az áramügyit pedig Raus Novri kurd politikus.

A BBC online információi szerint nehezíti a megegyezés létrejöttét, hogy problémát jelent a szunniták kormányzásba való bevonása. Néhány betöltetlenül maradt posztot megkapott a népcsoport, ám egyes képviselőik hangsúlyozzák, hogy a tárgyaláson való részvételükhöz szabott feltételeik nem teljesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik