Belföld

Szonda: a nép Szilit akarja

Szili Katalin a legnépszerűbb politikus a Fidesz által megszervezett szimpátiaszavazáson a nép elé terjesztett ötösfogatból. A szocialisták államfőjelöltje az SZDSZ-szimpatizánsok között is vezet.

Szili Katalin házelnök 35, Mádl Ferenc köztársasági elnök 28 százalékot kapott volna egy feltételezett közvetlen elnökválasztáson – számol be a Szonda Ipsos április 20-án és 21-én végzett ezerfős telefonos felmérésére hivatkozva a Népszabadság.


Nagy támogatottságot mutattak ki még a kongresszuson Szilivel vívó Glatz Ferencnél is (17 százalék), míg a korábban a Védegylet, azóta az MDF által is javasolt Sólyom László hat, az SZDSZ preferáltja, Gombár Csaba egy százalékot kapott volna.

A Szonda a potenciális szavazótáborok alapján is elkészített egy preferencialistát. E szerint Szili Katalint az MSZP-hívek majdnem kétharmada támogatja. A felmérés arra a meglepő eredményre jutott, hogy a liberálisok táborában is Szili a legtámogatottabb. Az SZDSZ-szimpatizánsok harminc százaléka támogatja a házelnököt, Mádl Ferencnél a mutató 26, Glatz Ferencnél 22 százalékos. Az SZDSZ által javasolt Gombár Csaba mindössze nyolc százalékot ért el. Szili Katalin támogatottsága jóval alacsonyabb, húsz százalék alatti volt az SZDSZ által rendelt két héttel ezelőtti felmérésen.

Az MSZP elnöksége elé kerülő Szonda-felmérés szerint Szili Katalint nemcsak a szocialista, hanem más pártok támogatói és a választói szándékukban bizonytalanok 20-37 százaléka is támogatná. A kutatás alapján a közvélemény enyhe többsége (52 százalék) véli úgy, hogy az SZDSZ-nek a kialakult helyzetben támogatnia kell Szili Katalin jelölését, 31 százalék ért egyet az elutasító liberális állásponttal. Utóbbiak főleg a Fidesz szimpatizánsai, az SZDSZ táborában 53-37 a Szilit támogatók és ellenzők aránya. A patthelyzetnek azt a feloldását, hogy Szili lépjen vissza, a közvéleményben többen ellenzik, mint helyeslik (51, illetve 25 százalék).

Az SZDSZ ugyanakkor hajthatatlannak tűnik Szili Katalin elutasításában. Tegnap kipostázták a frakcióvezetőknek azokat a leveleket, amelyekben négypárti egyeztetést kezdeményez Kuncze Gábor. A liberális elnök-frakcióvezető ezt azzal indokolja, hogy az államfőállítás nem lehet egyetlen párt magánügye. Az SZDSZ-nél arra várnak választ, hogy a határozatképességhez szükséges-e a képviselők több mint felének a véleménynyilvánítása, illetve mi történik, ha egyetlen jelölt esetén több lesz az érvénytelen szavazat és a nemek, mint a támogató igenek. Ezeknek akkor lehet jelentősége, ha az ellenzék nem állít jelöltet, és Szili Katalin lesz az egyetlen jelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik