Belföld

Lépett egyet a sikeres Magyarországért a kormány

A kormány meglépte az elsőt a száz lépésből. A pénzügyi és a gazdasági tárca vezetője közösen jelentette be a Sikeres Magyarországért hitelprogramot.

A kormányfő által két hete beharangozott Száz lépés program egyik első elemeként elkészült a Veres János pénzügyminiszter által bizottsági meghallgatásán már meglebegtetett Sikeres Magyarországért hitelprogram – jelentette be a pénzügyi és a gazdasági tárca vezetője szerdán a kormányülést követően.


A Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül megvalósuló hitelezési program keretösszege 410 milliárd forintra rúg. Ennek az összegnek csupán a fele újonnan megnyitott forrás, ugyanis 165 milliárd forintnyi összeg már meglévő hitellehetőséget takar.


Kóka János és Veres János nevével fémjelzett, és a miniszterek által hangsúlyozottan egyenrangú félként kialakított hitelezési rendszerben 165 milliárd forintot azok az összegek tesznek ki, amelyeket a kormány az MFB-n keresztül, vagy más módon egyszer már meghirdetett, csak most átcsoportosították őket. Kóka szerint azért, hogy „rendet tegyenek a káoszban”. Azonban az nem derült ki, hogy a 165 milliárd forintban az idén már leszerződött hitelek is benne foglaltatnak-e, vagy sem.


Hitelt főleg olyan fejlesztésre lehet igényelni, amely munkahelyet teremt. Azok a vállalkozások juthatnak így kedvezményes hitelhez, amelyeknél az utóbbi fél évben nem volt csoportos létszámleépítés, valamint korábban teljesítették a Munkaerőpiaci Alappal szemben vállalt létszámbővítésre tett vállalásaikat.


A régi hitelcélok mellett újakkal is előrukkolt a kormány. Így innovációra, munkahelyteremtésre, kultúratámogatásra, filmgyártásra- és terjesztésre, mikrohitelre, hazai pályázatok társfinanszírozására, állami és önkormányzati PPP finanszírozásra, illetve városi-települési rehabilitációra fordítható a felvett hitel. A hitelkeret kibővül a munkaügyi tárcánál, foglalkoztatásbővítésre rendelkezésre álló 800 millió forintos kerettel.


A kormány a 410 milliárdos keretre garanciát vállal, azonban, ha látja, hogy ennél nagyobb az igény, akkor akár 900 milliárd forintra is felemelkedhet a grancivállalás határa. Emiatt a hitel kedvezményes – EULIBOR + 4 százalékos éves – kamattal, 15 éves futamidőre, maximum két éves türelmi időszakkal igényelhető. A hitelkeret pedig 5 milliótól 1 milliárd forintig terjed.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik