Belföld

Képviselőgyilkosság és kormányalakítás Irakban

Néhány órával azelőtt, hogy Ibrahin Dzsaafari iraki miniszterelnök bejelentette kormánya megalakítását, meggyilkoltak egy iraki parlamenti képviselőt saját háza ajtajában.

Dzsaafari, az Iszlám Dava párt vezetője, akit április 7-én jelöltek ki kormányfőnek, szerdai bagdadi sajtókonferenciáján jelentette be, hogy befejezte tárgyalásait. A kabinet összetételét azonban nem hozta nyilvánosságra, csupán annyit közölt, hogy a névsort előbb az iraki elnöki tanács, majd a nemzetgyűlés elé terjesztik.

A januári választásokon győztes síita Egységes Iraki Szövetség tagjai azonban közölték, hogy a 36 tagú kormányban 17 síita, 8 kurd, 6 szunnita és egy keresztény miniszter kap helyet. A kormányból kimaradt Ijád Allávi leköszönő kormányfő Iraki Listája, amely eredetileg négy miniszteri tárcára tartott igényt. A párt 40 mandátummal rendelkezik a 275 tagú iraki nemzetgyűlésben.

A parlamenti szavazás előtt a kormánylistát Dzsalal Talabáni elnöknek kell ellenjegyeznie. Az államfő már jelezte, hogy nem kíván élni vétójogával, míg Hadzsím al-Haszáni, az iraki parlament elnöke is közölte a törvényhozással, hogy csütörtökön voksolniuk kell az új kormányról. A következő napokban sor kerül a hivatalos hatalomátadásra is Allávi és utóda között.

A bejelentés előtt néhány órával saját bagdadi háza ajtajában meggyilkolták Lámija Abed Haddúri iraki parlamenti képviselőt. Haddúri házába ismeretlenek kopogtak be, s amikor ajtót nyitott, lelőtték. A tetteseknek sikerült elmenekülniük. A képviselő asszony az Ijád Allávi távozó miniszterelnök vezette lista 30. helyén jutott be a parlamentbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik