Belföld

Estig eldőlhet az iraki román túszok élete

Este hatig adtak haladékot a román kormánynak Irakban állomásozó csapatai kivonására a román újságírókat fogvatartók. A kormány hajthatatlan.

Újabb videofelvételket tettek közzé a román újságírók túszejtői. Ebben az Irakban fogvatartottak életéért cserébe a román csapatok Irakból történő kivonását követelik és buzdítják a lakosságot, hogy tüntetésekkel kényszerítse visszakozásra a kormányt. A fogvatartók szerda 6 óráig adtak haladékot a kormánynak a csapatkivonások megkezdésére. Az Al-Dzsazira arab televíziónak eljuttatott felvételen a három fogvatartott közül kettőt már narancsságába – ahogy a fogvatartottak mondták, a halál ruhájába – öltöztettek a túszejtők.


A román kormány nyilatkozataiban azt hangsúlyozza, hogy nem enged a zsarolásnak, de közben folytatja a tárgyalásokat állampolgárai megmentésére.


A túszejtők felhívására több nagyvárosban szerveztek tüntetést kedden. Így Temesváron, Brassóban, Kolozsváron, Szatmáron, Resicán, illetve Bukarestben vonultak utcára az emberek. Legtöbben, pár ezren a fővárosban vonultak fel, s a kormány székháza előtt fehér galambokat és léggömböket eregettek.


A Prima Tv nevű román magántelevízió három munkatársat és tolmácsukat még március 28-án rabolták el Bagdadban. A túszejtők eredetileg négy napot adtak követeléseik teljesítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik