Belföld

Bővülhet a vizsgált kínai textiltermékek száma

Az uniós vizsgálat a feltételezett kínai textildömping ügyében a korábban megjelölt 9 termékkategória mellett további árucsoportokra is kiterjedhet. Ezekben is riasztó ugyanis az exportnövekedés.

A vizsgálat a korábbi bejelentés szerint összesen kilenc termékkategóriát érintene, – ez bővülne esetleg húszra. Az első negyedévi importadatok azt mutatják, hogy az eredeti kilenc termékcsoportban 51-534 százalékos volt az importnövekedés a tavalyi első negyedhez képest az unió piacán.

Az Európai Bizottság véglegesen csütörtökön dönt a kínai textildömping ügyében alkalmazandó vizsgálati eljárásról – jelezte kedden a bizottsági szóvivő, majd bejelentette, hogy hivatalos francia kérésre a tervezett kilenc árukategóriában gyorsított vizsgálat indul.

A gyorsított vizsgálat akkor lehetséges, ha akár egyetlen uniós tagállam is a hivatalos importcsökkentés korábbi bevezetését szeretné. A vizsgálat, a normális eljárás szerint, 150 nap alatt vezethet el akár a hivatalos mennyiségi korlátozások visszaállításához. Egy tagország külön kérésére alkalmazott rendkívüli eljárás azonban nem tarthat tovább 60 napnál.

Ez gyakorlatilag olyan eljárás megindulását jelenti, amelyben – utolsó lépésként – akár a kvóták útján való korlátozást is felújíthatják bizonyos kínai textilipari termékekre. Az ezzel kapcsolatban elfogadott EU irányelvek szerint a 10-100 százalék között textilimport növekedés – a 2004-es szinthez képest – vizsgálatot vonhat maga után.

A kínai kereskedelmi minisztérium keddi közleménye szerint ugyanakkor az uniós indoklása a vizsgálat megindítására nem kielégítő. Az EU tavaly májusi bővítése miatt az idei első negyedben kínai vélekedés szerint az uniós textilpiaci helyzet különbözik a bővítés előtti helyzettől. A minisztérium a nem hivatalos megbeszélések mellet foglalt állást, és figyelmeztetett az EU esetleges egyoldalú eljárásából fakadó negatív következményekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik