Belföld

Növeli olajtermelő-kapacitását Szaúd-Arábia

Egyheti árfelhajtó spekuláció után a befektetők kedden második napja igyekeztek eladni a kőolajat a szabadpiacon, gyors profitkivétel reményében, miután Szaúd-Arábia ismét megnyugtatta a fogyasztókat bármikor mozgósítható tartalék termelőkapacitásai felől.

Előzőleg az amerikai elnök személyesen kérte a szaúdi vezetést az olajtermelés növelésére. Szaúd-Arábiában 50 milliárd dollárt ruháznak be a termelőkapacitás növelésébe. Az évtized végére napi 12,5 millió hordósra bővülhet a mostani napi 9,5 millió hordós kapacitás. Ennél is hosszabb távon Szaúd-Arábia napi 15 millió hordós kitermelő kapacitást tervez.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, júniusi határidőre közép-európai idő szerint kedd reggel hordónként 54 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében. Ez 57 centtel olcsóbb a hétfői New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedd reggel hordónként 53,90 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, júniusi határidőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik