Belföld

Új kongresszusi központ épülhet 2008-ra

Az április 20-i ülésén arról döntött a kormány, hogy létrehoznak egy a Budapesti Kongresszusi Központnál nagyobb befogadó képességű rendezvényhelyszínt. A kabinet nyolcmilliárd forinttal támogatná projektet – írja a Népszabadság.

Somogyi Zoltán, a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke elmondta, hogy a kabinet határozott a 2008-ig befejeződő megvalósítás feltételeiről is. Ezek szerint projekttársaságot hoznak létre, amelyben az állam maximum 49 százalékos tulajdonos lesz.


Kezdetben egymilliárd forintot tesz be a cégbe, és tíz éven belül további hétmilliárdos támogatást nyújt a központhoz. A létesítmény kivitelezésére és húszéves üzemeltetésére július közepéig pályázatot írnak ki az 51 százalékos tulajdonlást nyújtó összeg befektetésére.

Pályázat útján keresik azt a helyszínt is, amely nem lehet 25 kilométernél távolabb a Lánchídtól. Várhatóan indul Demján Sándor nevével fémjelzett TriGránit, amelynek van egy erre alkalmas telke a Művészetek Palotája szomszédságában. A cég egy euróért fel is ajánlotta a telket az államnak.

Az új központban a kormány elvárásai szerint lennie kell egy legalább ötezer személy befogadására alkalmas nagyteremnek, legalább tíz előadóteremnek, 20 tárgyalónak, szekciótermeknek és kiállítások rendezésére alkalmas helynek. Az építkezés befejezését 2008 végéig tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik